- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.05.2011, 13:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numeroase personalităţi sunt premiate de Muzeul Satului din Capitală, care sărbătoreşte 75 de ani
Numeroase personalităţi din lumea culturală, politică şi diplomatică, dar şi din administraţia locală se află, marţi, la Muzeul Satului din Bucureşti, unde au primit diplome de excelenţă, plachete aniversare şi medalii, la împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea muzeului.
Urmărește
16 afișări
Festivitatea a început la ora 10.00, pe scenă urcând, alături de directorul muzeului, Paula Popoiu, "prieteni" ai acestei instituţii, de la Casa Regală, ministere, primării, ambasade la alte muzee, dar şi artişti, care au primit diplome de excelenţă, plachete aniversare şi medalii, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti". Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în total sunt premiate cu acest prilej circa 500 de personalităţi.
Reprezentanţii Preşedinţiei nu au fost prezenţi, însă preşedintele Traian Băsescu a trimis un mesaj la aniversare.
Primii care au urcat pe scenă au fost Principesa Margareta şi Principele Radu, urmând reprezentanţi ai Ministerului Culturii, printre care secretarul de stat Vasile Timiş, dar şi subsecretarul Irina Cajal. Prezenţa Irinei Cajal este legată şi de inaugurarea Aleii minorităţilor, în zona de sud din muzeu, care va fi deschisă marţi, aleea urmând să poarte numele tatălui acesteia - medicul academician Nicolae Cajal.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost de asemenea premiat, ca şi un reprezentant al Primăriei Sectorului 1, alături de foştii miniştri ai Culturii Mona Muscă, Viorel Mărginean şi Theodor Paleologu, un reprezentant al Patriarhiei Române, Virgil Niţulescu, preşedintele Comitetului Naţional al Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), fost secretar general al Ministerului Culturii şi actual director al Muzeului Ţăranului Român, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, şi artişti precum Dan Puric, Sofia Vicoveanca, Felicia Filip şi Grigore Leşe. De asemenea, au fost distinşi de conducerea Muzeului Satului reprezentanţi ai ambasadelor SUA, Italiei şi Indiei. Printre cei premiaţi se numără şi muzeografi şi meşteri populari.
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală sărbătoreşte 75 de ani de la înfiinţare, între 17 şi 22 mai, printr-o expoziţie cu cele mai frumoase obiecte din muzeu, concerte cu Harry Tavitian şi Marius Mihalache şi inaugurarea unei noi părţi din muzeu, incluzând Aleea minorităţilor.
Vizitatorii au ocazia să participe la ateliere interactive ale meşterilor populari, dar şi să asculte cele mai renumite voci ale prietenilor muzeului: Sofia Vicoveanca, Aneta Stan, Nicolae Furdui Iancu şi mulţi alţii.
Sâmbătă, de la ora 18.00, cunoscutul artist Marius Mihalache va susţine un recital alături de fiul său, Lorin Mihalache. Harry Tavitian îşi aşteaptă admiratorii în cadrul unui concert de jazz duminică, de la ora 17.00.
La acestea se adaugă reprezentaţii ale unor grupuri folclorice, spectacolul "Fior d'amor în Bucuresci", al Teatrului Masca, demonstraţii de reconstituire istorico-militară în echipament de epocă şi un târg al meşterilor populari.
Totodată, miercuri va avea loc lansarea noului site al Muzeului Satului din Capitală.
În primăvara anului 1936, a luat fiinţă Muzeul Satului Românesc, o creaţie a Şcolii Sociologice Române, înfiinţată şi condusă de profesorul Dimitrie Gusti. Acesta a fost al doilea muzeu în aer liber din ţară, după secţia în aer liber din Parcul Hoia a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, din Cluj-Napoca, înfiinţată în 1929 de Romulus Vuia. În anii '30, în Europa existau doar două muzee în aer liber - Muzeul Skansen, din Stockholm (Suedia, 1891), şi Muzeul Bigdo, din Lillehamer (Norvegia).
La deschiderea sa, Muzeul Satului avea o suprafaţă de cinci hectare şi cuprindea 30 de case ţărăneşti, caracteristice diferitelor zone din ţară. În anul 1977, el a primit denumirea de Muzeul Satului şi de Artă Populară, prin contopirea cu Muzeul de Artă Populară, iar în luna martie a anului 1990, a fost divizat în Muzeul Satului şi Muzeul Ţăranului Român.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe