Serbia a restaurat, în sfârşit, o navă de război care a tras primele focuri de armă în Primul Război Mondial. Nava va servi ca muzeu plutitor, după ani de presiuni din partea pasionaţilor de nave militare care doreau restaurarea acesteia, relatează Reuters
SMS Bodrog a fost una dintre cele două canoniere grele austro-ungare care au navigat la confluenţa râurilor Sava şi Dunăre, în jurul miezului nopţii de 28 iulie 1914. Cele două tunuri ale sale au aruncat obuze asupra poziţiilor sârbeşti din Belgrad, marcând începutul războiului de patru ani în care au murit aproximativ 20 de milioane de oameni.
Redenumit Sava, acesta a servit şi în cel de-al Doilea Război Mondial, după ce a fost preluată de Croaţia, aflată sub dominaţie germană nazistă, şi a făcut parte din marina fostei Iugoslavii până în 1962, după care a fost vândut unei companii private ca barjă de pietriş.
A fost lăsat să putrezească ani de zile la locurile de acostare din apropierea Belgradului după ce a fost retras, înainte ca guvernul sârb să-i acorde statutul de protecţie a patrimoniului în 2005.
Curatorul de la Muzeul Militar din Belgrad a declarat că:
„În 2015, Ministerul Apărării a decis ca nava să fie plasată sub auspiciile sale, a fost adăugată la inventarul Muzeului Militar, iar în următorii ani a fost restaurată şi reechipată”.
Sava, care este acum complet restaurat şi pluteşte pe Dunăre în apropierea centrului oraşului Belgrad, este unul dintre cele două monitoare fluviale austro-ungare care au supravieţuit şi care au servit în timpul Primului Război Mondial. Celălalt este SMS Leitha, care este ancorat în capitala Ungariei, Budapesta.