O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, a aterizat, marţi, în Kazahstan

O capsulă Soyuz, având la bord trei astronauţi provenind de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) - un italian, un rus şi o americancă -, a aterizat cu bine în Kazahstan, a anunţat, marţi, Centrul de control pentru zboruri spaţiale (TSOUP) din apropiere de Moscova, citat de AFP.

Urmărește
13 afișări

"Au aterizat şi se simt bine. Au aterizat în jurul orei locale 06.27 (02.27 GMT)", a declarat un purtător de cuvânt al TSOUP.

Rusul Dmitri Kondratiev, Catherine Coleman, din SUA, şi italianul Paolo Nespoli au aterizat la locul prevăzut, în apropiere de oraşul Jezkazgan, după ce au petrecut 159 de zile în spaţiu.

Capsula Soyuz TMA-20 a efectuat o "aterizare uşoară" în stepele din Kazahstan, coborârea ei spre Terra fiind încetinită la intrarea în atmosferă cu ajutorul unei paraşute, se afirmă pe site-ul TSOUP.

Trei avioane şi 14 elicoptere au fost mobilizate pentru a asigura securitatea operaţiunii şi pentru a ajunge cât mai repede la capsula celor trei astronauţi.

Aceştia au fost scoşi din capsula Soyuz şi instalaţi, deşi marcaţi după o astfel de aterizare, dar totuşi în bună formă, în trei fotolii aşezate în stepa kazahă. Astronauţii au fost apoi repatriaţi în elicopter.

Capsula Soyuz TMA-20 s-a desprins de ISS luni, la ora 21.35 GMT, începându-şi coborârea spre Terra.

În timpul misiunii sale la bordul ISS, comandatul echipajului, rusul Dmitri Kondratiev, a efectuat două ieşiri în spaţiu, cu o durată totală de peste 10 ore.

Dmitri Kondratiev, Catherine Coleman şi Paolo Nespoli au lăsat la bordul ISS un echipaj sosit pe 7 aprilie, alcătuit din ruşii Alexandr Samokutiaev şi Andrei Borissenko şi americanul Ronald Garan.

Misiunea lor a marcat cea de-a 50-a aniversare a primului zbor în spaţiu reuşit de către om - cosmonautul rus Iuri Gagarin.

Rusia este unul dintre liderii mondiali în domeniul lansării de sateliţi. Rusia va deveni totodată, începând din luna iulie, singura ţară care va mai putea să transporte astronauţi la bordul ISS, după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici