- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.05.2019, 11:10)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: "Poveste din România de azi. Orchestrele Naţionale de Tineret" de Oltea Şerban-Pârâu
„La 10 ani de când ascultam la Sinaia primul concert al Orchestrei Române de Tineret, am început să depăn firul înapoi, stând de vorbă cu cele mai importante persoane din istoria acestui vis împlinit şi în primul rând cu persoana de la care a pornit ideea, în 2008, la Sinaia.”, spune autoarea.
Urmărește
129 afișări
O carte pe zi: "Poveste din România de azi. Orchestrele Naţionale de Tineret" de Oltea Şerban-Pârâu
"Fenomenul Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României", cum "îndrăzneşte" Oltea Şerban-Pârâu să le numească, a îndemnat-o să adune paginile volumului de faţă – un proiect extraordinar şi necesar. Mai întâi a discutat îndelung, în mai multe rânduri, cu violoncelistul, profesorul şi promotorul Marin Cazacu, cel de la care a pornit ideea Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României.
"Am început să vorbesc serios cu Marin Cazacu despre ideea unei cărţi povestind primii zece ani ai Orchestrei Române de Tineret în 2017, când pregătirile pentru anul aniversar erau deja pe ultima sută de metri. La 10 ani de când ascultam la Sinaia primul concert al Orchestrei Române de Tineret, am început să depăn firul înapoi, stând de vorbă cu cele mai importante persoane din istoria acestui vis împlinit şi în primul rând cu persoana de la care a pornit ideea Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României, în 2008, la Sinaia, violoncelistul, profesorul şi promotorul Marin Cazacu."
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
În 2008, violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu a format Orchestra Română de Tineret, formaţie care a cunoscut în foarte scurt timp un mare succes pe scene de prestigiu din România şi din Europa. Drept urmare, pentru a acoperi toate categoriile de vârstă, în următorii trei ani au fost formate Romanian Sinfonietta Orchestra şi Orchestra Junior, toate trei formând Orchestrele Naţionale de Tineret ale României, cel mai amplu şi important proiect educaţional muzical din ţară. Începând cu prima generaţie de “absolvenţi" ai Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României, tinerii muzicieni au dorit să continue proiectul alături de cei mai buni dintre colegii lor, formând astfel Orchestra Naţională Simfonică a României, cea mai valoroasă selecţionată a participanţilor la acest proiect. Această orchestră a participat deja la numeroase proiecte internaţionale de mare prestigiu în spaţiul european în ţări precum Germania, Franţa, Bulgaria, Italia, Moldova şi Elveţia evoluând alături de mari maeştrii ai artei dirijorale şi interpretative precum Pinchas Zukerman, Cristian Macelaru, David Garrett, Sarah Chang, Cristian Mandeal, etc.
Despre toată această istorie de 11 ani se ocupă cartea Oleti Şerban-Pârâu. După povestea spusă de Marin Cazacu, urmează ample intreviuri cu Cristian Mandeal (capitolul al doilea), Horia Andreescu (capitolul al treilea), Cristian Măcelaru (capitolul al IV-lea), Liviu Prunaru (capitolul al V-lea) şi un număr impresionant de cronici muzicale apărute în ultimul deceniu în liternet.ro, Ziarul de duminică, Adevărul literar şi artistic, Euphonia, Observator cultural, România literară. Dar şi un capitol substanţial de Relatări din presa străină.
Oltea Şerban-Pârâu este muzicolog şi critic muzical, membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a Uniunii Criticilor Muzicali "Mihail Jora" şi a Asociaţiei Române a Femeilor în Artă. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru originalitatea profilului radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului şi Premii pentru publicistică ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentru Larousse – Dicţionar de mari muzicieni – şi a celor din secţiunea muzicală a "Micului dicţionar enciclopedic". A publicat volumul "De vorbă cu Ruxandra Donose", în 2014.
Nu putem încheia această prezentare fără a menţiona cele şapte calupuri de imagini color, document, semnate de Virgil Oprina, esenţiale pentru îmbogăţirea textului.
Oltea Şerban- Pârâu - Poveste din România de azi. Orchestrele Naţionale de Tineret. Primii 10 ani. Editura Nemira. 267 pag.
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe