Javier Marías, născut în 1951, este – a fost – un prozator, eseist, traducător şi jurnalist spaniol. Unul dintre cei mai mari. Spun a fost pentru a murit în spetembrie anul trecut, de covid. Romanul pe care îl semnalăm astăzi este ultimul scris de el, cu un an mai înainte, un fel de thriller de spionaj.
Marías, a studiat în Statele Unite, a ajuns profesor universitar, a revenit în Spania, a publicat un număr impresionant de romane încununate cu premii. Multe dintre ele au fost traduse şi prezentate de noi în rubricile acestei agenţii de presă.
Scriu editorii: „Pe când erau încă foarte tineri, Tomás Nevinson şi Berta Isla se căsătoresc din dragoste şi îşi închipuie că vor avea o viaţă paşnică şi fericită. Însă, printr-o înşelătorie bine pusă la punct, Tomás este silit să intre în slujba Serviciilor Secrete britanice şi planurile lor se năruie iremediabil. Douăzeci de ani mai târziu, când Tomás consideră că a încheiat acel lung capitol şi încearcă să-şi reia într-un fel viaţa alături de familie, este în parte obligat, în parte sedus să accepte încă o misiune. Este trimis într-un oraş din nord-estul Spaniei pentru a identifica o femeie, jumătate spaniolă, jumătate nord-irlandeză, care a participat la atentatele desfăşu rate de IRA şi ETA cu zece ani în urmă. Misiunea îi este încredinţată prin intermediul fostului său şef, acelaşi enigmatic Bertram Tupra.
Dincolo de intriga sa, romanul lui Javier Marías este o reflecţie profundă asupra limitelor între care se poate acţiona, asupra com promisului pe care îl presupune evitarea răului mai mare şi asupra dificultăţii de a stabili care este acesta. Pe fundalul episoadelor istorice de terorism, Tomás Nevinson este povestea a ceea ce li se poate întâmpla acelora cărora li s-a întâmplat deja totul şi cărora, în aparenţă, nu li se mai poate întâmpla nimic.”
Un roman aparent mai politic decât altele ale lui Marias, a căruia acţiune se situează la începutul acestui secol.
Javier Marias – Toms Nevinson. Traducere din limba spaniolă şi note de Lavinia Similaru. Editura Litera, colecţia Clasici contemporani. 720 pag.