Prima pagină » Cultură-Media » O Carte Pe Zi » O carte pe zi: „Povestea asta este despre Sarah”, de Pauline Delabroy-Allard, un roman curajos despre o dragoste violentă între două tinere femei

O carte pe zi: „Povestea asta este despre Sarah”, de Pauline Delabroy-Allard, un roman curajos despre o dragoste violentă între două tinere femei

Un roman curajos despre o dragoste senzuală şi violentă între două tinere femei.

Unsprezece ţări europene compun în prezent constelaţia Goncourt. România a fost cea de-a cincea ţară care a aderat la această constelaţie, adică alege un premiu Goncourt. Premiul Goncourt – Alegerea României este organizat de Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Lectoratul de franceză al Universităţii din Bucureşti, în colaborare cu partenerii lor strategici Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est şi Groupe Renault România. ”Premiul Goncourt – Alegerea României” se organizează din 2013 şi implică studenţii facultăţilor de limba şi literatura franceză a şapte universităţi din ţară (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu şi Timişoara). Timp de două luni, aceştia citesc, analizează şi dezbat – la nivel regional şi apoi naţional, prin reprezentanţi – toate cele 15 volume din Lista Goncourt. În 2018 a fost ales romanul a cărui traducere o semnalăm acum.

Acest roman a mai obţinut Premiul Goncourt – Alegerea Poloniei, Premiul Goncourt – Alegerea Elveţiei, dar şi Premiul studenţilor France Culture-Telerama, Premiul librarilor din Nancy, Premiul du Style şi premul Goncourt al liceenilor.

Autoarea, născută în 1988, a urmat cursuri de limbi clasice, a fost librar, a lucrat într-un cinematograf şi de la 23 de ani este profesor-documentarist într-un liceu parizian. Este romanul ei de debut, de o mare forţă literară.

E povestea iubirii, fireşte neconvenţională, dintre două femei: „<> – scria editura de Minuit – o povesteşte pe Sarah, frumuseţea ei misterioasă, nasul ei ca de vultur, ochii ei ca două pietre, verzi, ba nu, nu verzi, ochii ei de o culoare insolită, ochii ei de şarpe cu ploapele căzute. Sarah flacăra, Sarah pasiunea, Sarah sulful, asta povesteşte un moment precis în care chibritul se frânge, momentul precis în care capătul de lemn devine foc, în care scânteia iluminează noaptea, în care din neant izbucneşte arsura. Acel moment precis şi minuscul, o înclinare de aproape o secundă. Asta o povesteşte pe Sarah, simbolul: S.”

Un roman curajos despre o dragoste senzuală şi violentă. Naratoarea este o tânără profesoară de liceu, despărţită de partenerul ei, cu o fiică minoră. O cunoaşte pe Sarah, o violonistă exuberantă, năvalnică, asemenea unui uragan. Le plac aceleaşi lucruri, să citească în cafenele, să meargă la teatru, să se piardă pe străduţe necunoscute, să organizeze petreceri. Violonista îi guvernează viaţa: „E o regină.” Între cele două se naşte pasiunea. „Din latinescul patior, a simţi, a îndura, a suferi. Exprimă durata suferinţei sau a succesiunii de suferinţe: acţiunea de a suferi. Exprimă lipsa de măsură, exagerarea, intensitatea: iubirea considerată o atracţie irezistibilă şi violentă spre un singur obiect, degenerând uneori în obsesie, ducând la pierderea sensului moral, a spiritului critic care poate să provoace o ruptură a echilibrului psihic.” Eroina povestitoare este, prin urmare, conştientă din prima clipă despre ce se întâmplă cu ea şi ce i se va întâmpla. Pasiunea e de ambele părţi.

Dar Sarah, violonista, se îmbolnăveşte de cancer şi-i cere iubitei să se despartă. Dezastru. Că urmează sau nu un asasinat nici nu mai are vreo importanţă.

Un roman splendid scris.

Pauline Delabroy-Allard – „Povestea asta este despre Sarah”. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. Traducere din franceză de Despina Jderu. 186 pag.