- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.11.2019, 08:51)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Cum trăim pe o planetă care ne înnebuneşte?”. O carte pe zi: "Gânduri de pe o planeta nervoasă", de Matt Haig
Cum trăim pe o planetă care ne înnebuneşte? Cum rămânem oameni într-o lume tehnologică? Cum să fim fericiţi când anxietatea ne pândeşte de peste tot? Lumea în care trăim se joacă cu minţile noastre.
Urmărește
226 afișări
O carte pe zi: "Gânduri de pe o planeta nervoasă", de Matt Haig
"Viaţa e frumoasă. Până şi viaţa modernă. Poate că mai ales viaţa modernă. Suntem îmbuibaţi cu magie efemeră sub miliarde de forme. Luăm un dispozitiv şi cu ajutorul lui putem să contactăm oameni care se află la cealaltă emisferă. Când alegem un pachet de vacanţă, citim părerile altor persoane care au stat cu o săptămână în urmă la hotelul la care vrem rezervare. Vedem imagini din satelit cu fiecare stradă din Tumbuktu. Când suntem bolnavi, putem merge la medic să ni se prescrie antibiotice pentru boli care altădată ne-ar fi ucis. Putem merge la supermarket să ne cumpărăm fructul-dragonului din Vietnam şi vin din Chile. Dacă un politician spune sau face ceva cu care nu suntem de acord, e mai uşor ca oricând să ne exprimăm dezaprobarea. Avem acces la mai multă informaţie, mai multe filme, mai multe cărţi, mai mult orice decât oricând.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
În anii ’90, când sloganul Microsoft întreba Unde vrei să mergi astăzi?, aceasta era o întrebare retorică. În era digitală, răspunsul e peste tot. Gânduri de pe o planetă nervoasă putea fi «ameţeala libertăţii», dar toată această libertate de a alege e o adevărată minune.
Alegerile sunt infinite, însă viaţa are intervale de timp. Nu putem trăi orice viaţă. Nu putem vedea orice film, citi orice carte sau vizita fiecare colţişor de pe pământul ăsta frumos. În loc să ne blocăm în alegeri, trebuie să le revizuim pe cele în faţa cărora suntem puşi. Trebuie să aflăm ce e benefic pentru noi şi să dăm la o parte restul. Nu avem nevoie de o altă lume. Toate lucrurile de care avem nevoie se află aici, dacă renunţăm să credem că avem nevoie de absolut tot."
Am reprodus un citat semnificativ din cea mai recentă carte a britanicului Matt Haig, scriitor şi jurnalist, născut în 1975 la Sheffield, un scriitor prolific, multe dintre cărţile lui fiind bestselleruri sau în curs de ecranizare – romane, cărţi pentru copii şi mai ales cărţi într-un fel motivaţionale.
Cartea pe care o semnalăm astăzi este continuarea bestsellerului Câteva motive să iubeşti viaţa, tradus tot de Nemira.
Matt Haig este un scriitor care scrie din proprie experienţă. A mărturisit că, la un moment dat, a vrut să se sinucidă din depresie. N-a vrut să vorbească nimănui despre tulburările sale ("mi-a luat zece ani chiar şi să vorbesc cuiva care nu-mi era partener"). A reuşit să iasă din tunel, supravieţuit şi a vorbit/scris despre experienţa sa.
Noua carte pleacă de la câteva întrebări: Cum trăim pe o planetă care ne înnebuneşte? Cum rămânem oameni într-o lume tehnologică? Cum să fim fericiţi când anxietatea ne pândeşte de peste tot? Lumea în care trăim se joacă cu minţile noastre.
Scriu editorii: "Stresul şi anxietatea sunt la ordinea zilei. O planetă nervoasă şi grăbită creează vieţi nervoase şi grăbite. Suntem conectaţi unii la alţii mai mult decât oricând, dar ne simţim extrem de singuri şi ne facem griji pentru tot, de la politică până la greutatea corporală.
După ce a suferit de atacuri de panică, anxietate şi depresie, Matt Haig s-a gândit mult la impactul pe care lumea exterioară îl are asupra noastră. In Gânduri de pe o planetă nervoasă vorbeşte despre fenomene generale ca inegalitatea socială, reţelele de socializare sau ştiri şi până la obiceiurile noastre zilnice, modul în care dormim, în care facem mişcare sau în care disociem între minte şi corp.
Matt Haig povesteşte într-un fel foarte personal ce îl face pe el să se simtă fericit, uman şi împlinit în acest secol neliniştit."
Un manual pentru minte – spunea unul dintre comentatori.
Matt Haig - "Gânduri de pe o planeta nervoasă". Editura Nemira. Traducere din limba engleză de Deniz Otay. 334 pag.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: O carte pe zi: "Melmoth" de Sarah Perry
Citește și: O carte pe zi: "Freud Museum", de Ioana Scoruş
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe