O carte pe săptămână: „Regele de arginţi”, de Sandrone Dazieri

Una dintre cele mai complicate, mai complexe şi mai incredibile acţiuni descrisă în vreun roman poliţist. Sandrone Dazieri e, probabil, unic din acest punct de vedere: zeci şi zeci de personaje, toate cu un rol important, răsturnări de situaţie neaşteptate.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului O carte pe săptămână: „Regele de arginţi”, de Sandrone Dazieri

O carte pe săptămână: „Regele de arginţi”, de Sandrone Dazieri

O carte greu de povestit, dar care chiar se citeşte cu sufletul la gură

Cartea pe care o prezentăm astăzi încheie o trilogie semnată de cel mai în vogă scriitor italian de thrilleruri, Sandrone Dazieri. Sandrone Dazieri s-a născut la Cremona în 1964. A experimentat multe meserii, a debutat spectaculos din 1999 cu romanul Attenti al Gorilla, a devenit redactor-şef al secţiunii pentru cărţi poliţiste a celebrei edituri italiene Mondadori, iar thrillerul său „Ucide-l pe Tată”, a devenit imediat best-seller în lume. Al doilea volum, tradus şi el în româneşte şi prezentat la această rubrică, s-a numit „Îngerul”. Sandrone Dazieri a fost în România, la lansarea acestui al doilea roman al său tradus în româneşte, iar la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania de la Cluj a primit şi un premiu.

Precedentele două volume îi aveau în centru pe Dante Torre, închis decenii, pe când era copil şi adolescent, de un nebun pentru experienţe; şi prietena sa poliţista Colomba Caselli. În primul roman, făceau experienţe pe oameni CIA şi filialele şi acoliţii lor din lume, inclusiv din Italia. În cel de-al doilea aurtorul trecea de partea cealaltă a globului, în lumea comunistă şi postcomunistă. Încetarea Războiului Rece nu dusese decât la răspândirea în lume a unor experienţe în vederea obţinerii soldatului şi asasinului perfect. Undeva lângă Cernobâl se construise o ”cutie” în care erau închişi copii ce aveau să devină asasinii perfecţi, după o metodă inspirată de Pavlov şi exacerbată de adepţii acestuia. Explozia de la centrala nucleară, din aprilie 1986, avea să ducă la închiderea ”cutiei”, dar şi răspândirea asasinilor în lume.

În al treilea volum, „Regele de Arginţi”, scriu editorii, un atentat sângeros comis la Veneţia o lasă pe Colomba Caselli mai mult moartă decât vie. În timpul masacrului, Dante Torre, genialul anchetator care a fost ţinut prizonier toată copilăria într-un siloz de către geniul malefic cunoscut sub porecla de „Tatăl”, e răpit de un individ misterios care dispare fără urmă.

Colomba se retrage din activitate şi se cufundă în depresie în casa ei de la ţară, chinuită de coşmaruri şi insomnie. Asta până când în curte îi apare Tommy, un băiat care suferă de autism, scăpat ca prin urechile acului din mâinile unui nebun care i-a ucis părinţii.

Dar comportamentul lui Tommy dezvăluie un adevăr mai tulburător – şi el a fost prizonier al geniului malefic cunoscut sub porecla de „Tatăl”.

Fără voia ei, Colomba se vede aruncată din nou în vâltoarea creată de Răul absolut, o călătorie din care nu ştie dacă va scăpa cu viaţă.
Şi începe una dintre cele mai complicate, mai complexe şi mai incredibile acţiuni descrisă în vreun roman poliţist. Sandrone Dazieri e, probabil, unic din acest punct de vedere: zeci şi zeci de personaje, toate cu un rol important, răsturnări de situaţie neaşteptate, care şterg cu buretele tot ce şi-a imaginat cititorul până în acel moment. O carte greu de povestit, dar care chiar se citeşte cu sufletul la gură.

O încântare. Biune scrisă şi bine tradusă.

„Cu Dante şi Colomba, Sandrone Dazieri a creat două dintre cele mai memorabile personaje din literatura poliţistă modernă: un cuplu de eroi măcinaţi, cu probleme, dar nobili, care se văd nevoiţi să înfrunte manifestări inimaginabile ale răului. Bravo.” - Jonathan Kellerman


Sandrone Dazieri – Regele de arginţi. Editura Crime Scene Press. Traducere din limba italiană de George Arion Jr. 444 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici