O carte pe zi: „69” de Ryū Murakami

Există doi scriitori japonezi cu nume asemănător, celebri în toată lumea, Haruki Murakami, în vârstă de 73 de ani, şi Ryū Murakami, cu trei ani mai tânăr, amândoi traduşi cu succes şi în româneşte.

Urmărește
388 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „69” de Ryū Murakami

O carte pe zi: „69” de Ryū Murakami

Ryū Murakami este autor a peste douăzeci de cărţi, între care şi bestsellerul „Albastru nemarginit, aproape transparent”. Romanul de faţă, publicat în 1987, a fost ecranizat în 2004. Este povestea surprinzătoare a unor liceeni japonezi care încearcă să adapteze în micul lor oraş de provincie revoltelor contraculturale ale anului 1969. E portretul nostalgic al unei Japonii prinse în vârtejul ameţitor al mişcării hippy şi al protestelor studenţeşti. Naratorul, el însuşi scriitor, rememorează, când ajunge la 32 de ani, evenimentele.

Scriu editorii: „La şaptesprezece ani, Ken Yazaki, elev în ultimul an la un liceu din Sasebo, oraş ce găzduieşte o bază militară americană, este mai puţin preocupat de examenul de admitere la facultate şi mai degrabă de cum să se elibereze de conservatorismul provincial ascultând The Rolling Stones, Simon & Garfunkel şi Led Zeppelin, citind poemele lui Rimbaud, imaginându-se Godard şi Che Guevara. Ajutat de amicii săi, Adama şi Iwase – primul cu lipici la fete, al doilea un melancolic incurabil, iubitor de jazz –, şi călăuzit de sloganul Imaginaţia la putere!, Ken pune la bătaie un arsenal complex de strategii ca să cucerească inima unei colege de care este îndrăgostit: de la discurile cu Janis Joplin până la baricadarea liceului şi organizarea unui festival al şcolii în ton cu ultimele tendinţe din arta pop de peste ocean”.

„Murakami îşi dezvăluie în 69 adevăratul calibru… La fel ca în Albastru nemărginit, aproape transparent, scriitorul îşi întreţese propriul trecut cu visul unei tinereţi idealizate, creând o lume credibilă, populată de puşti care-şi dau frâu liber impulsurilor, eliberaţi de sub influenţa dominatoare a autorităţii”. (Japanzine)

„Un tablou luminos, vesel, uneori hilar, însă niciodată sentimental al Japoniei de la sfârşitul anilor ’60”. (Library Journal)

Ryū Murakami – 69. Traducere din limba japoneză şi note de Iolanda Prodan. Editura Polirom. 243 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici