O carte pe zi: „A fost doar ciumă”, de Ludmila Uliţkaia

Un scenariu bazat pe fapte reale, nepublicat vreme de aproape două decenii, devine, după izbucnirea pandemiei de covid acest excelent microroman.

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „A fost doar ciumă”, de Ludmila Uliţkaia

O carte pe zi: „A fost doar ciumă”, de Ludmila Uliţkaia

În postfaţa cărţii pe care o semnalăm astăzi, Ludmila Uliţkaia îşi începe convorbirea cu Christina Links cu următorul răspuns: „O epidemie care pune viaţa în pericol nu este o noutate în istoria omenirii. Nu întâmplător după izbucnirea actualei pandemii, jumătate dintre prietenii mei, fără să se vorbească între ei, s-au apucat să recitească trei cărţi: piesa lui Puşkin Ospăţ în timp de ciumă, povestirile lui Boccaccio din decameronul şi romanul lui Camus Ciuma. Cărţile sunt depozitarul de nădejde pentru memoria umanităţii”.

Făcându-şi ordine prin hârtii şi manuscrise în timpul pandemiei de Covid-19, Ludmila Uliţkaia – precizează editorii - descoperă un scenariu scris în 1988 şi niciodată publicat, din motive politice. Îl găseşte uluitor de actual, şi astfel se naşte acest microroman care porneşte de la un fapt real: epidemia de ciumă izbucnită la Moscova în 1939, într-o vreme când „duşmanii“ regimului stalinist erau arestaţi pe capete. Rudolf Maier, un microbiolog care lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva ciumei într-un laborator din Saratov, se infectează din greşeală. Înainte ca el să devină conştient de ce s-a întâmplat, este chemat urgent la Moscova să-şi prezinte concluziile, deşi cercetarea nu e încă încheiată. Odată ajuns la hotelul din Moscova, simptomele se declanşează, şi ceea ce urmează este o relatare exactă a măsurilor luate de statul sovietic ca să împiedice răspândirea bolii. NKVD-ul intră în acţiune pentru a-I identifica şi izola pe toţi cei care au venit în contact cu Maier de-a lungul călătoriei sau la hotel şi lugubrele maşini negre ale poliţiei secrete încep să apară în toiul nopţii în faţa câte unei case, stârnind fiori de groază.

„Un imn sarcastic şi macabru închinat poliţiei secrete sovietice, care a împiedicat răspândirea ciumei, dezvăluind însă măsura imensă în care otrăvise deja societatea.“ — Ingo Schulze

Ludmila Uliţkaia – A fost doar ciumă. În loc de postfaţă: Convorbire între Ludmila Uliţkaia şi Christina Links. Traducere din rusă de Gabreila Russo. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 117 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici