O carte pe zi: „Adresa” de Fiona Davis

Romanul de faţă, cum precizează autoarea, e un amestec de fapte reale şi ficţiune despre Epoca de Aur a oraşului New York. Cititorii îşi vor fi aminti de această scriitoare americană pasionată de arhitectură şi clădiri reprezentative- aceeaşi editură a mai publicat „Leii de pe Fitth Avenue”.

Urmărește
274 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Adresa” de Fiona Davis

O carte pe zi: „Adresa” de Fiona Davis

Există la New York un imobil celebru, Dakota Building, construit în stil neorenaissance între 1880 şi 1884, situat în Manhattan, lângă Central Park de arhitectul Henry Janeway Hardenbergh, cunsocut în ultima jumătate de secol mai ales pentru că e locul unde a fost asasinat John Lennon. Clădirea avea 65 de apartamente toate diferite unul de celălalt, fiecare cu între patru şi douăzeci de camere, accesibile mulţumită unor ascensoare, patru la număr, plasate în cele patru colţuri. Infrastrutura era excepţională pentru acele vremuri – electricitate produsă la faţa locului şi încălzire centrală. Clădirea a impulsionat construirea unei mulţimi de imobile cu apartamente de lux în New York, iar în 1976 a fost clasată ca monument istoric naţional. Actriţa Lauren Bacall avea şi ea aici un apartament în care a şi murit, în 2014, la 89 de ani.

În această clădire se petrece acţiunea romanului Fionei Davis.

Scriu editorii: „În 1884, tânăra englezoaică Sara Smythe traverseză Atlanticul cu destinaţia New York, la invitaţia temerarului arhitect Theodore Camden. Clădirea, la proiectarea şi decorarea căreia acesta participase şi pe care Sara trebuia să o administreze, e gata să fie dată în folosinţă, iar aşteptările sunt mari: Dakota urma să devină o adresă emblematică a New Yorkului, dar însemna de asemenea şansa lui Theo de a schimba faţa oraşului şi şansa Sarei să înceapă o viaţă nouă. Dragostea ilicită dintre Sara şi Theo le va măcina vieţile, reverberând în timp până în 1985, când Bailey, o tânără consumată de adicţii, va descoperi între pereţii Dakotei secretul şi tragedia lor. Povestea celor două femei, Sara şi Bailey, care luptă pentru o supravieţuire demnă, se completează de-a lungul unui secol, complicată fiind prin consecinţele pasiunii, lăcomiei şi ale limitărilor sau exceselor sociale din vremurile respective”.

„În romanul Adresa, Fiona Davis a adunat laolaltă două perioade istorice – New Yorkul Epocii de Aur şi cel din timpul mandatului lui Reagan –, iar suprapunerea poveştilor îi iese măiestrit”. — Publishers Weekly.

O remarcabilă ficţiune istorică.

Fiona Davis – Adresa. Traducere de Sînziana Dragoş. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 381 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici