O carte pe zi: „Al cincilea martor” de Michael Connelly

O femeie pe care avocatul Mickey Haller o reprezintă într-un proces împotriva băncii care încearcă să-i ia casa este acuzată că l-a ucis pe bancherul care se ocupă de executarea silită.

Urmărește
229 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Al cincilea martor” de Michael Connelly

O carte pe zi: „Al cincilea martor” de Michael Connelly

Iubitorii de roman poliţist pot savura această carte, una dintre cele mai bune ale genului. Doritorii să afle cât mai multe despre cum se desfăşoară un proces în Statele Unite ale Americii pot, de asemenea, să deschidă această carte, la finalul căreia vor fi elucidaţi. Iar cititorii obişnuiţi vor avea de toate – suspans, tensiune, o acţiune bine condusă, o carte care-i va destinde.

Pentru toţi reamintim cel puţin două romane superbe ale acestui scriitor american Michael Connely - Avocatul din limuzină, după care s-a şi făcut un film de mare succes, cu Matthew McConaughey în rolul principal (un avocat mereu pe drumuri care folosea bancheta din spate a limuzinei pe post de birou, Mickey Haller, şi care avea un frate vitreg poliţist, cu un nume aproape imposibil pentru majoritatea celor din jur, Hyeronimous Bosch, scurtat Harry Bosch, un tip inteligent şi extrem de răzbătător) şi Jocul de domino. Michael Connelly este unul dintre cei mai apreciaţi romancieri americani ai genului, tradus în zeci de alte ţări şi multiplu premiat.

Iată că Michael Connelly revine pe piaţa românească cu un roman din 2011 în care Mickey Haller continuă să fie avocatul din limuzină şi să se ocupe de cazuri extreme, pe care aproape nimeni dintre colegii săi nu le doreşte – acum se ocupă de executările silite. Doar că acum, deşi foloseşte din când în când limuzina, şi-a închiriat un birou într-o clădire în centrul oraşului, unde analizează procesele, cu echipa sa, ori primeşte clienţi. Un birou în care stă foarte puţin, pentru că cea mai mare parte a cărţii se defăşoară la tribunal, în sal de judecată, cu audierile preliminare, alegerea juriului şi procesul în care Michey Haller apără o fostă profesoară acuzată că ar fi ucis un slujbaş important al unei bănci care plănuia să-i sechestreze şi vândă casa, după ce nu mai reuşea să-şi plătească datoria. Toate dovezile par să fi împotriva clientei, avocatul se încăpăţânească să o scoată basma curată, pregăteşte cea mai bună apărare din cariera sa, reuşeşte, dar finalul romanului este cu totul surprinzător.

Unul dintre cele mai complexe romane de acest gen, meticulos, pedant chiar, scris impecabil, imposibil să nu-şi cucerească cititorii.

Scriu editorii: „In Al cincilea martor se concentrează aproape exclusiv pe ce se întâmplă între pereţii sălii de judecată, dar punând accentul pe jocul <<oferă şi primeşte>> dintre procuror, avocatul apărării, judecator şi juriu, un amestec complex de personalităţi şi strategii legale. Naraţiunea lui Connelly este deosebit de bogată. Mickey Haller ne conduce prin întreaga poveste în timp real, observându-şi gafele şi lăudându-se pentru improvizaţiile rapide. Nu strică nici faptul că intriga este picantă: o femeie pe care Haller o reprezenta într-un proces împotriva băncii care încerca să-i ia casa este acuzată că l-a ucis pe bancherul care se ocupa de executarea silită.

Combinând informaţii extrase din ziare privind criza ipotecară şi cu o distribuţie de personaje care sfidează stereotipurile, Connelly arată, încă o dată, că succesul său nu este trecător.”

Michael Connelly – Al cincilea martor. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Iris Manuel Anghel. 513 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici