O carte pe zi: „Al nouălea mormânt”, de Stefan Ahnhem

Al doilea roman poliţist din seria Fabian Risk. „Mai înfricoşător decât Jo Nesbø, mai întunecat decât Stieg Larsson.“ s-a spus despre Stefan Ahnhem.

Urmărește
447 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Al nouălea mormânt”, de Stefan Ahnhem

O carte pe zi: „Al nouălea mormânt”, de Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem a debutat în 2014 cu romanul „Victimă fără chip”, care a fost cel mai bine vândut thriller scandinav şi a câştigat „Premiul pentru cel mai bun roman poliţist al anului” în Suedia. L-am semnalat la această rubrică în urmă cu aproximativ un an. Era primul din seria Fabian Risk, ce îl are drept protagonist pe detectivul cu acelaşi nume, prelungită cu alte şase cărţi. Pe următoarele două, „Al nouălea mormânt” şi „Minus optsprezece grade”, apărute între timp şi în traducere în română, le vom semnala astăzi şi mâine.

Stefan Ahnhem s-a născut în Helsingborg, Suedia, şi în prezent locuieşte în Stockholm. Timp de mulţi ani a fost scenarist şi a lucrat, printre altele, la adaptarea pentru televiziune a seriei „Kurt Wallander“ a lui Henning Mankell. Este membru al comitetului director al Uniunii Scriitorilor din Suedia. Cărţile lui Stefan Ahnhem au fost sau urmează să fie publicate în peste 27 de ţări.

„Odată cu apariţia lui Stefan Ahnhem, s-a ivit în sfârşit un demn moştenitor al lui Stieg Larsson.“ NDR, Germania

„Mai înfricoşător decât Jo Nesbø, mai întunecat decât Stieg Larsson.“ Tony Parsons.

Cu asemenea prezentări e imposibil să nu fi atras spre lectură.

În „Victima fără chip”, asasinul plănuia să lichideze o clasă întreagă şi reuşeşte cu jumătate din ea, înainte să fie oprit. O minte strălucită, capabilă să găsească soluţii de ieşire din orice, dar cu atât mai diabolică.

Detectivul Fabian Risk se vede angrenat într-o cursă contracronometru să-l prindă pe criminal înainte ca acesta să ucidă întreaga clasă.

În „Al nouălea mormânt”, acţiunea se petrece deopotrivă în sudul Suediei şi nordul Danemarcei, angrenând o mulţime de personaje.

Scriu editorii: „În cea mai friguroasă zi a anului, ministrul suedez al justiţiei dispare fără urmă pe drumul dintre parlament şi propria maşină. În aceeaşi noapte, o vedetă daneză găseşte un străin care se ascunde în casa ei de la nord de Copenhaga. Cadavrul său este descoperit nu după mult timp. Curând sunt găsiţi alţi morţi, tuturor cadavrelor lipsindu-le diferite părţi ale corpului. Pe măsură ce inspectorul criminalist Fabian Risk şi omologul său danez Dunja Hougaard încearcă să pună cap la cap informaţiile existente, sunt târâţi într-o conspiraţie mai teribilă decât şi-ar fi putut imagina.”

Toate persoanele asasinate au suferit cândva un transplant de organe, care, întâmplător, aparţineau aceleiaşi persoane, un evreu mort. Organele fuseseră însă traficate ilegale. Cum cutuma religioasă spune că trupul unui evreu nu poate fi îngropat decât întreg, iubita celui decedat făcuse un legământ, anume să-i returneze organele furate. Ca atare, plănuise o lungă serie de asasinate, cu multe complicităţi. Fireşte, romanul este mult mai complicat decât această schemă nefericită prezentată de noi.

Un roman „plin de atmosferă şi complex... cu poliţişti extraordinar de abili şi criminali înfricoşători şi plini de imaginaţie.“ - Sunday Times.

Stefan Ahnhem – Al nouălea mormânt. Seria Fabian Risk. Traducere din limba engleză şi note de Dana-Ligia Ilin. Editura Litera, colecţia Buzz books. 634 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici