- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (31.03.2023, 07:09)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Americanca” de Heddi Goodrich
„Cu acele vorbe brutale, cu acele fraze ce nu pot fi luate înapoi, Raffaele nu vrea, de fapt să-şi salveze imaginea, ci iubita, de lumea lui de rahat, de viaţa lui de iad şi nu doar pentru următoarele luni, ci pentru totdeauna”.
Urmărește
231 afișări
O carte pe zi: „Americanca” de Heddi Goodrich
„Cu cât vorbele sunt mi crude, cu atât mai bine.Prin urmare, ceea ce ar putea părea un gest distructiv este, de fapt, un gest extrem de iubire.”
În urmă cu puţin peste trei ani, semnalam la această rubrică romanul de debut, abia publicat, al lui Heddi Goodrich, scriitoare, profesoară de engleză, traducătoare, născută la Washington în 1971, care a studiat la Napoli, unde a rămas vreme de zece ani şi care astăzi trăieşte în Noua Zeelandă. Se numea „Pierduţi în Cartierul Spaniol”, acţiunea se petrecea din cartierul care e inima oraşului Napoli, un roman romance, în parte autobiografic, foarte bine scris, adesea cu fraze şi paragrafe încântătoare şi poetice de-a dreptul, care descrie, cum rar se întâmplă în cărţile traduse în româneşte, atmosfera unuia dintre cele mai pitoreşti oraşe italiene – aproape o declaraţie de iubire pentru oraş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Eroii sunt şi ei captivanţi. Heddi, o americancă de şaisprezece ani, studiază la Napoli şi locuieşte împreună cu alţi studenţi italieni într-un imobil vechi. Se îndrăgosteşte de un localnic şi el student şi pătrunde în viaţa familei acestuia, destul de conservatoare, care nu acceptă o „străină” în sânul familiei.
Fireşte, nu pot rămâne împreună. La sfârşitul studiilor, Heddi lucrează într-un bar, aşteptându-l pe Pietro să-şi termine stagiul militar, dar la întoarcere acesta e schimbat, nu are curajul să rupă legăturile cu familia, caz în care i-ar fi fost oprite veniturile, suferă o operaţie, urmată de o lungă convalescenţă alături de părinţi şi nu mai revine la Napoli, oraş pe care-l consideră odios. Heddi se întoarce în Statele Unite, apoi ajunge în Noua Zeelandă.
Editura RAO a tradus spre sfârşitul anului trecut un alt roman al lui Heddi Goodrich, în mare măsură asemănător cu precedentul. De data aceasta, este vorba despre perioada de timp de dinaintea evenimentelor din „Pierduţi în Cartierul Spaniol”. Cartea prezintă într-o formă autentică şi crudă primele experiente trăite de autoare în oraşul din sudul Italiei. Din nou o poveste intensă de iubire, în mijlocului unui peisaj mirific istorisită cu o atenţie chirurgicală.
Scriu editorii: „Frida are şaisprezece ani când ajunge din Illinois la Castellammare di Stabia pentru un schimb cultural. Un an de şcoala şi de viaţă într-o familie italiană înseamnă pentru Frida un drum de descoperiri, şocuri culturale, entuziasm, dragoste, durere şi creştere într-o subversiune a simturilor. Imediat, Mamma Anita se impune ca un personaj grandios: extrovertit, bărbătesc, lipsit de tipare, un ciclon de femeie care o apucă pe Frida cu avânt şi totuşi, în felul ei, cu delicateţe.”
Acţiunea se petrece în anii 80. Frida se îndrăgosteşte de Raffaele, un băiat din cartierele răufamate, stăpânite de Mafia
„Heddi Goodrich ne uimeşte demonstrând că doar o privire exterioară, lipsită de prejudecăţi, atentă la fiecare detaliu, chiar şi la cel mai banal şi luat de la sine înţeles de cei care locuiesc acolo în fiecare zi, poate oferi în schimb o viziune autentică, neliniştitoare, asupra regiunii Campania si oraşului Napoli.” - La Repubblica - Napoli
Heddi Goodrich – Americanca. Traducere din limba italiană de Elena Banica. Editura RAO. 319 pag.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe