O carte pe zi: „Ape moarte” de Ann Cleeves

„Cleeves dă viaţă insulelor Shetland – simţi înţepătura sărată a brizei când citeşti romanele din serie. Ape moarte e o nouă poveste excelentă.” - Crimesquad

Urmărește
264 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ape moarte” de Ann Cleeves

O carte pe zi: „Ape moarte” de Ann Cleeves

Cititorii acestei rubrici s-au mai întâlnit cu această scriitoare britanică de mai multe ori în această rubrică. Volumul acesta este al cincilea din seria Shetlend. Acţiunea tututor romanelor seriei se petrece în insulele Shetland, arhipelag la nord este de Scoţia (şi aparţinând de aceasta), cu puţin peste 22000 de locuitori.

Ann Cleeves este considerată „noua Agatha Christie” a literaturii britanice. S-a născut în 1954 şi a copilărit în partea de vest a Angliei, în Herefordshire şi apoi în North Devon. După ce a renunţat la facultate, a fost asistent social pentru copii, bucătar la un centru de observare a păsărilor, ajutor de salvamar şi ofiţer pentru eliberarea condiţionată. S-a căsătorit cu Tim Cleeves, un cunoscut ornitolog şi, când acesta a primit un post pe micuţa insulă Hilbre, aflată în estuarul Dee, unde ei doi erau singurii locuitori, s-a apucat de scris. Au urmat mai multe romane (peste douăzeci), publicate începând cu 1986, care au fost traduse în peste 20 de limbi până în prezent. În anul 2017, Ann Cleeves a fost distinsă cu Premiul Diamond Dagger pentru întreaga carieră.

Scriu editorii: „Trupul neînsufleţit al ziaristului Jerry Markham e descoperit într-o barcă din Shetland, lângă casa de lângă port a procuroarei. Tânăra detectivă Willow Reeves e chemată din Hebride să conducă ancheta.

După moartea logodnicei sale, inspectorul Jimmy Perez a ieşit din sistem, dar noul caz îi trezeşte interesul şi hotărăşte să se implice în investigaţie. Pentru Willow, faptul că el e de-al locului se dovedeşte o binecuvântare – numai un om din insule poate înţelege faţada de secrete pe care o construieşte această comunitate unită.

Cei doi descoperă că Markham îşi crease un renume la Londra, unde plecase să-şi urmeze cariera scriitoricească. În Shetland lăsase în urmă un scandal care implica o fată, Evie Watt, acum logodită cu unul dintre cei mai importanţi bărbaţi de pe insulă. E limpede că ziaristul nu avea prieteni în Shetland – de ce s-ar fi întors?

Willow şi Jimmy ajung curând la Sullom Voe, inima industriei petroliere din Shetland. Într-o comunitate în care unii ţin cu străşnicie de valorile tradiţionale, apariţia noilor tipuri de energie nu e văzută mereu cu ochi buni. Se dovedeşte că, înainte să moară, Markham descoperise o pistă – o pistă care, pentru cineva, era îndeajuns de importantă încât să justifice o crimă…”

Fiind un roman poliţist, ca de obicei nu vom spune mai multe despre acţiunea densă, cu foarte multe personaje bine conturate şi un final surprinzător.

Ann Cleeves – Ape moarte. Traducere din limba engleză de Mihnea Arion. Editura Crime Scene Press. 364 pag.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici