- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.12.2019, 09:49)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Apocalipsa după Marta/Apocalipsi segons Marta” de Marta Petreu
Semnalăm astăzi o traducere în catalană despre care criticul D.Sam Abrams afirmă că este excelentă, lucrată cu migală şi „onorează cultura catalană şi o alătură celei franceze, italiene şi anglo-saxone care au ştiut să recunoască, din primul moment, valoarea producţiei lirice a autoarei.
Urmărește
160 afișări
O carte pe zi: „Apocalipsa după Marta/Apocalipsi segons Marta” de Marta Petreu
Probabil numai prin vreo întâmplare fericită veţi găsi volumul pe care îl semnalăm acum în vreo bibliotecă universitară, dar merită din plin căutat. Este vorba de antologia bilingvă, româno-catalană, intitulată „Apocalipsa după Marta”, care reuneşte poezii din volumele publicate de Marta Petreu între anii 1981 şi 2006: „Aduceţi verbele” (1981), „Dimineaţa tinerelor doamne” (1983), „Loc psihic” (1991), „Poeme neruşinate” (1993), „Cartea mâniei” (1997), „Apocalipsa dupa Marta” (1999), „Falanga” (2001) şi „Scara lui Iacob” (2006). Traducerea le aparţine Janei Balacciu Matei şi lui Xavier Montoliu Pauli, care au mai oferit publicului catalan, un public extrem de iubitor de poezie, creaţii româneşti. Volumul e prefaţat de D. Sam Abrams, critic american stabilit la Barcelona, îndrăgostit de Catalunia, dar şi de literatura română (a publicat, între altele, mai multe remarcabile eseuri despre câţiva poeţi români).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Marta Petreu este o poetă foarte cunoscută şi iubită la noi, mai nou şi în Catalunia. Pentru cei care ştiu mai puţine despre activitatea ei, menţionăm că s-a născut în 195l lângă Cluj, este poetă, eseistă, redactor-şef al revistei „Apostrof” şi predă istoria filosofiei româneşti la Universitatea „Babeş-Bolyai din Cluj”. De-a lungul carierei, a câştigat numeroase premii literare. Criticul Nicolae Manolescu scria în „Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură” că „este o poetă excepţională şi, totodată, o strălucită eseistă”. „Logica lirică a Martei Petreu stă pe un strat de senzualitate, elogiul creierului se aliază cu nostalgia cărnii. Sub aparenta claritate intelectuală a versului pulsează viscerele”.
Criticul D.Sam Abrams precizează în prefaţa sa că versiunea celor doi traducători este excelentă, lucrată cu migală, şi „onorează cultura catalană şi o alătură celei franceze, italiene şi anglo-saxone care au ştiut să recunoască, din primul moment, valoarea excepţională a producţiei lirice a autoarei”.
„Gânditoarea, poeta, prozatoarea şi profesoara Marta Petreu ne oferă o frumoasă, fantastică, indiscutabilă sinteză între filosofie şi poezie, atât de urmărită în cultura occidentală. Clar şi categoric. (…) Filosofic, poezia Martei Petreu este înrădăcinată, bine înrădăcinată, în tradiţia gândirii pesimiste moderne care începe cu Montaigne, Baltasar Gracián şi Pascal şi trece prin Schopenhauer, Eduard von Hartmann şi Nietzsche spre noi. Dar ea împinge la extrem gândirea pesimistă fiindcă, spre binele omenirii, nu mai putem trăi multă vreme cu autoînşelări şi subterfugii. Nu mai putem trăi multă vreme cu false aşteptări care generează optimism, idealism şi utopie. Trebuie să privim în faţă condiţia umană, realitatea şi lumea aşa cum sunt, fără nici o alinare sau consolare. Este unicul mod de a trăi o viaţă cu un minimum de autenticitate şi adevăr. După Marta Petreu, este singura soluţie la dispoziţia comunităţii noastre. (…) Aplaud cu entuziasm sosirea Martei Petreu în literatura catalană. Jana Balacciu Matei, Xavier Montoliu Pauli şi Editura Pont del Petroli au adus un mare serviciu. Fie ca el să rodească. Fie ca aceste versuri dogoritoare, impresionante – ca reflectate de oglinzi de obsidian precum imaginile de pe copertă alese de autoarea însăşi – să mişte apele liniştite şi automulţumite ale poeziei actuale.”
Iată şi un poem al Martei Petreu:
„Noi intrăm în carte cu trufie/ şi spunem:// Un poem de dragoste/ e mai adevărat / decât o noapte de dragoste// Un poem al spaimei/ e mai cumplit decât spaima// Un poem despre moarte/ e mai real decât moartea// Noi intrăm în carte/ şi spunem:/ verbele / aduceţi verbele/ pentru Cina cea de Taină”
Marta Petreu – Apocalipsi segons Marta. Antologia poetica. Traducere de Jana Balacciu Matei şi Xavier Montoliu Pauli. Prefaţă de D.Sam Abrams. Pont del Petroli, Barcelona. 179 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: O carte pe zi: „Varşava” de Ana Donţu
Citește și: O carte pe zi: „Asimetric” de Lisa Halliday
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe