- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.12.2019, 09:49)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Apocalipsa după Marta/Apocalipsi segons Marta” de Marta Petreu
Semnalăm astăzi o traducere în catalană despre care criticul D.Sam Abrams afirmă că este excelentă, lucrată cu migală şi „onorează cultura catalană şi o alătură celei franceze, italiene şi anglo-saxone care au ştiut să recunoască, din primul moment, valoarea producţiei lirice a autoarei.
Urmărește
159 afișări
O carte pe zi: „Apocalipsa după Marta/Apocalipsi segons Marta” de Marta Petreu
Probabil numai prin vreo întâmplare fericită veţi găsi volumul pe care îl semnalăm acum în vreo bibliotecă universitară, dar merită din plin căutat. Este vorba de antologia bilingvă, româno-catalană, intitulată „Apocalipsa după Marta”, care reuneşte poezii din volumele publicate de Marta Petreu între anii 1981 şi 2006: „Aduceţi verbele” (1981), „Dimineaţa tinerelor doamne” (1983), „Loc psihic” (1991), „Poeme neruşinate” (1993), „Cartea mâniei” (1997), „Apocalipsa dupa Marta” (1999), „Falanga” (2001) şi „Scara lui Iacob” (2006). Traducerea le aparţine Janei Balacciu Matei şi lui Xavier Montoliu Pauli, care au mai oferit publicului catalan, un public extrem de iubitor de poezie, creaţii româneşti. Volumul e prefaţat de D. Sam Abrams, critic american stabilit la Barcelona, îndrăgostit de Catalunia, dar şi de literatura română (a publicat, între altele, mai multe remarcabile eseuri despre câţiva poeţi români).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Marta Petreu este o poetă foarte cunoscută şi iubită la noi, mai nou şi în Catalunia. Pentru cei care ştiu mai puţine despre activitatea ei, menţionăm că s-a născut în 195l lângă Cluj, este poetă, eseistă, redactor-şef al revistei „Apostrof” şi predă istoria filosofiei româneşti la Universitatea „Babeş-Bolyai din Cluj”. De-a lungul carierei, a câştigat numeroase premii literare. Criticul Nicolae Manolescu scria în „Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură” că „este o poetă excepţională şi, totodată, o strălucită eseistă”. „Logica lirică a Martei Petreu stă pe un strat de senzualitate, elogiul creierului se aliază cu nostalgia cărnii. Sub aparenta claritate intelectuală a versului pulsează viscerele”.
Criticul D.Sam Abrams precizează în prefaţa sa că versiunea celor doi traducători este excelentă, lucrată cu migală, şi „onorează cultura catalană şi o alătură celei franceze, italiene şi anglo-saxone care au ştiut să recunoască, din primul moment, valoarea excepţională a producţiei lirice a autoarei”.
„Gânditoarea, poeta, prozatoarea şi profesoara Marta Petreu ne oferă o frumoasă, fantastică, indiscutabilă sinteză între filosofie şi poezie, atât de urmărită în cultura occidentală. Clar şi categoric. (…) Filosofic, poezia Martei Petreu este înrădăcinată, bine înrădăcinată, în tradiţia gândirii pesimiste moderne care începe cu Montaigne, Baltasar Gracián şi Pascal şi trece prin Schopenhauer, Eduard von Hartmann şi Nietzsche spre noi. Dar ea împinge la extrem gândirea pesimistă fiindcă, spre binele omenirii, nu mai putem trăi multă vreme cu autoînşelări şi subterfugii. Nu mai putem trăi multă vreme cu false aşteptări care generează optimism, idealism şi utopie. Trebuie să privim în faţă condiţia umană, realitatea şi lumea aşa cum sunt, fără nici o alinare sau consolare. Este unicul mod de a trăi o viaţă cu un minimum de autenticitate şi adevăr. După Marta Petreu, este singura soluţie la dispoziţia comunităţii noastre. (…) Aplaud cu entuziasm sosirea Martei Petreu în literatura catalană. Jana Balacciu Matei, Xavier Montoliu Pauli şi Editura Pont del Petroli au adus un mare serviciu. Fie ca el să rodească. Fie ca aceste versuri dogoritoare, impresionante – ca reflectate de oglinzi de obsidian precum imaginile de pe copertă alese de autoarea însăşi – să mişte apele liniştite şi automulţumite ale poeziei actuale.”
Iată şi un poem al Martei Petreu:
„Noi intrăm în carte cu trufie/ şi spunem:// Un poem de dragoste/ e mai adevărat / decât o noapte de dragoste// Un poem al spaimei/ e mai cumplit decât spaima// Un poem despre moarte/ e mai real decât moartea// Noi intrăm în carte/ şi spunem:/ verbele / aduceţi verbele/ pentru Cina cea de Taină”
Marta Petreu – Apocalipsi segons Marta. Antologia poetica. Traducere de Jana Balacciu Matei şi Xavier Montoliu Pauli. Prefaţă de D.Sam Abrams. Pont del Petroli, Barcelona. 179 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: O carte pe zi: „Varşava” de Ana Donţu
Citește și: O carte pe zi: „Asimetric” de Lisa Halliday
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe