O carte pe zi: „Aristocraţia talentului” de Adrian Wooldridge

„Aristocraţia talentului reprezintă o rectificare importantă şi necesară a criticilor contemporane la adresa meritocraţiei” (Francis Fukuyama).

Urmărește
177 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Aristocraţia talentului” de Adrian Wooldridge

O carte pe zi: „Aristocraţia talentului” de Adrian Wooldridge

„Aristocraţia talentului reprezintă o rectificare importantă şi necesară a criticilor contemporane la adresa meritocraţiei. Pune meritocraţia într-o perspectivă istorică şi transculturală lămuritoare, care ne arată cât de decisiv a fost faptul de a-i judeca pe oameni mai degrabă după talentele lor decât după ascendenţa sau relaţiile lor în crearea lumii moderne” (Francis Fukuyama).

„Ideea că oamenii trebuie promovaţi în funcţie de talentul nativ, şi nu de originea lor socială este ţinta unor critici din întregul spectru politic, deşi era predominantă în lume spre sfârşitul secolului XX. Stânga critică meritocraţia pentru că ar susţine statu-quoul, conservatorii, dimpotrivă, deoarece ar fi o ameninţare la adresa ordinii sociale, iar comunitariştii o contestă pentru că ne ţine pe toţi într-o stare de anxietate continuă. Adrian Wooldridge reface istoria meritocraţiei în culturile occidentale şi în afara lor, luând ca repere diverşi politicieni şi funcţionari care au introdus principiul revoluţionar al competiţiei deschise, psihologi care au elaborat metode de măsurare a inteligenţei şi specialişti în educaţie care au conceput posibilităţi de promovare socială. Aristocraţia talentului este o analiză a dezbaterilor care încearcă să stabilească dacă meritocraţia mai poate fi o forţă aducătoare de bine”. (editorii)

Autorul, de formaţie istoric, cu un doctorat la Oxford, susţine că ideea meritocratică a creat lumea modernă, înlăturând barierele de sex şi rasă din calea concurenţei, construind posibilităţi de promovare socială de la bază până în vârf. Discrimnarea de sex şi rasă este acum ilegală în lumea civilizată. Iar mertograţia este principiul după care sunt evaluate competenţele pentru diferite locuri de muncă. Meritocraţia dă tuturor o şansă.

„Această istorie unică şi fascinantă explică de ce e greşit să i se pună atâtea în cârcă meritocraţiei, precum şi că e preferabil să le împarţi responsabilităţi persoanelor celor mai capabile să se achite de ele decât să menţii vechile obiceiuri ale corupţiei, patronajului, nepotismului şi castelor ereditare. Wooldridge demontează multe ipoteze încetăţenite şi prezintă contextul indispensabil pentru a înţelege această chestiune controversată şi presantă”. (Steven Pinker)

Adrian Wooldridge – Aristocraţia talentului. Cum a creat meritocraţia lumea modernă. Traducere din limba engelză de Adina Avramescu. Editura Polirom, colecţia Plurat M. 443 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici