O carte pe zi: „Astă seară nu avem prieteni” de Sofia Nikolaidou

Romanul Sofiei Nikolaidou acoperă temporal mai multe decenii din istoria modernă a Greciei, de la anii ocupaţiei naziste, până la manifestaţiile din decembrie 2008.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Astă seară nu avem prieteni” de Sofia Nikolaidou

Prima apariţie din această toamnă a Editurii Omonia în colecţia „Biblioteca de Literatură Neoelenă” este un roman care îşi va câştiga prieteni în rândul cititorilor români. Publicată în 2010 la editura ateniană Metaihmio şi încununată în 2011 cu Athens Prize for Literature, cartea a fost tradusă în ebraică.

Salutat cu entuziasm de critică la apariţie, romanul Sofiei Nikolaidou acoperă temporal mai multe decenii din istoria modernă a Greciei, de la anii ocupaţiei naziste, până la manifestaţiile din decembrie 2008. În opinia criticului şi prozatorului Dimosthenis Kourtovik (cu două cărţi traduse în România), „Nikolaidou îşi împarte atenţia între oameni foarte diferiţi din generaţii diferite şi le împleteşte în mod convingător destinele într-o naraţie-comentariu despre raportul dintre Istorie, identitatea politică şi morala personală în cazul concret al experienţei greceşti moderne”.

O galerie de personaje din toate categoriile sociale, de la oameni simpli la universitari, doctoranzi, ocupanţi germani, şi de toate vârstele, de la şcolari, studenţi la bunici, sunt actorii unei drame care se derulează în ritm alert şi obligă cititorul s-o parcurgă cu sufletul la gură. Toţi sunt marcaţi de Istoria pe care o trăiesc, străduindu-se şi izbutind, mai mult sau mai puţin, să-i perceapă sensul, destui însă reuşesc să se strecoare, să profite de tumultul evenimentelor şi să scape neatinşi de vâltoare. Scena dramei colective, dar şi a dramelor personale ale protagoniştilor, este oraşul Salonic, al doilea oraş al Greciei, Salonicul din anii războiului, cu lagărul nazist şi cartierul evreiesc pustiit, cu biserica Sfânta Sofia transformată în şcoală, dar şi Salonicul anilor 80 şi al primului deceniu al noului secol, Salonicul studenţilor şi profesorilor de la vestita Universitate Aristotel. „Iar dramatizarea” – notează semnatarul postfeţei, Theodoros Papanghelis -- „se face cu împletituri narative încrucişate între înainte şi după, între recentul ieri şi aproape sositul azi, aşa cum se-ntâmplă când deschizi albume de familie şi vezi intersectându-se în ele atâtea traiectorii personale”.

Romanul Astă-seară nu avem prieteni – mărturiseşte autoarea – «asociază aventura istorică a unei ţări, a ţării mele, cu viaţa „la cald”. Se desfăşoară de-a lungul unui secol de istorie aproape contemporană. Vorbeşte despre lucruri pe care le ştim bine în Europa: Ocupaţia, colaboraţionismul, instruirea şi ierarhia academică ce sfărâmă destine, politica, dar şi sângele vărsat, care ne obligă, chiar mai mult decât ideile, să alegem tabăra... Nutresc speranţa că pentru cititorul român care a trăit pe pielea lui tăvălugul Istoriei sau a auzit de la părinţi despre grozăviile care s-au întâmplat în ţara lui, multe dintre acestea îi vor părea cunoscute şi îl vor îndemna la reflecţie.» Prezentă la Bucureşti în toamna anului 2019, pentru a-şi prezenta, la Uniunea Elenă din România, ediţia grecească a unuia din best-seller-urile sale („Bine şi azi. Cronica bolii mele de cancer la sân”) Sofia Nikolaidou evocă, în Cuvântul la ediţia românească, emoţia şi bucuria prilejuite de întâlnirea cu publicul româno-elen.

„Sofia Nikolaidou” - conchide Theodoros Papanghelis - „scrie o istorie care îşi revendică propriul ei adevăr şi farmec, dincolo de identificările de gen (roman istoric, universitar). Astă-seară nu avem prieteni este o reuşită a maturităţii ambiţioase care evoluează impetuos.”

Semnatarul postfeţei, Theodoros Papanghelis este profesor de filologie latină la Universitatea Aristotel. Traducător în greacă al lui Vergilius (Eneida), Ovidius (Ars amandi) şi autor al unor lucrări despre Roma antică şi literatura latină. Membru al Academiei din Atena (din 2013).

Sofia Nikolaidou a studiat filologia clasică la Universitatea Aristotel din Salonic, unde a susţinut şi doctoratul (cu o temă despre valorificarea informaticii în predarea literaturii). Între 1992 şi 2018 a lucrat ca profesor în învăţământul gimnazial. Din 2002 predă un curs de scriere literară la seminarii şi programe de masterat şi din 2019 susţine acelaşi curs la Secţia de Jurnalistică şi Comunicare Mass-Media a Universităţii Aristotel din Salonic. De la debutul din 2003 a publicat mai multe romane (între care un loc aparte îl ocupă trilogia alcătuită din romane de sine stătătoare, dar cu aceleaşi personaje: Astă-seară nu avem prieteni, 2010, Athens Prize for Literature, tradus în ebraică, Dansează elefanţii, 2012, apărut şi în engleză la editura americană Melville House, La sfârşit eu sunt învingătorul, 2017), volume de nuvele şi studii (Literatura şi noile tehnologii, Cum vin cuvintele: Arta şi tehnica scrierii literare ş.a.). Traduceri din dramaturgia greacă antică (Euripide, Sofocle). Romanul Dansează elefanţii a constituit punctul de plecare pentru piesa În favoarea Greciei. Chestiunea Polk în actualitate, jucată pe scena Teatrului de Stat al Greciei de Nord din Salonic. Între distincţiile primite se numără Premiul de Stat pentru Literatură acordat unui scriitor care promovează dialogul pe teme sociale sensibile, conferit în 2015 pentru lucrarea Bine şi azi. Cronica bolii mele de cancer la sân. Cel mai recent roman, Brăţara de aur. Oameni adevăraţi îşi povestesc istoriile lor a apărut în pragul verii 2020.

Sofia Nikolaidou - Astă seară nu avem prieteni. Traducere de Elena Lazăr. Cuvântul autoarei la ediţia în limba română. Postfaţă de Theodoros Papanghelis. Editura Omonia, Bucureşti. 240 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici