O carte pe zi: „Atentate şi crime politice în istorie” de Mihai Manea

„Paginile ce urmează sunt rodul unor ani de analize, selecţii şi lecturi”.

Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Atentate şi crime politice în istorie” de Mihai Manea

O carte pe zi: „Atentate şi crime politice în istorie” de Mihai Manea

„Nu pot emite pretenţia că am prezentat toate informaţiile referitoare la toate personalităţile care au fost ţinta unor atentate sau au căzut victime asasinatelor politice din simplul motiv că bibliografia disponibilă nu este decât parţială, iar istoria are, fără îndoială, un număr uraş de eroi publici sau anonimi greu de curprins în paginile unui singur volum.”

Încă din Antichitate, spun editorii acestei cărţi, asasinatele şi crimele politice au reprezentat o constantă a istoriei. Unele au zguduit lumea, altele au schimbat cursul istoriei, cele mai multe au generat controverse şi au alimentat teorii ale conspiraţiei ce au rezistat trecerii timpului. Cartea pe care o semnalăm astăzi propune o recapitaule, inevitabil parţială, ale acestor evenimente nefaste. Mihai Manea este profesor de sitroie, autor de amnuale şi mentor al multor generaţii de profesori. Despre „recapitaularea necesară”, prefaţatorul, profesorul universitar Adrian Cioroianu spune: „Cel care a scris acest volum ştie foarte bine cât de mult sau puţin înţeleg oamenii, în general, din istoria lor. Dar credincios menirii sale de profesor şi de promotor al cunoaşterii, autorul acestor pagini ne arată câteva pagini din trecutul civilizaţiei noastre. Unele, clar, au fost închegate cu sânge.”

„De-a lungul secolelor de istorie, în cadrul societăţii umane – indiferent de momentul în care se afla aceasta pe scara dezvoltării socio-umane – , spune şi Mihai Manea, asasinatele politice, interpretând sintagma ca pe o luptă pentru putere, au constituit una dintre cele mai dure modalităţi de a crea avantaje sociale sau de a accede la funcţii înalte în stat. Executate direct sau mai pe ocolite, în nume personal, prin comploturi ori sub umbrela unor organizaţii extremiste, asasinatele politice au generat deseori răsturnări radicale de situaţii, chiar dacă, uneori, scopul malefic al acţiunii nu a fost atins în totalitate. Dacă luăm în considerare şi represaliile, în unele cazuri privite ca o armă a dreptăţii (fals înţeleasă, deseori), ajungem să apreciem proporţiile acestor crime.

Crimele politice care se încadrează în coordonatele unui asasinat, fie că sunt săvârşite la comandă străină, cu o largă reţea de indivizi, aflată în slujba unor organizaţii, care urmăresc răsturnarea ordinii de stat, să suprime cauza unui rău social şi să ralieze opinia publică, fie că urmăresc încetinirea dezvoltării societăţii, în scopul acaparării unor bogaţii naturale, vor eliminarea unor personalităţi marcante, care pot înrâuri mersul societăţii, dar, fiecare în parte şi, toate la un loc, lasă o pată neagră asupra ţării în care se petrec asemenea fapte abominabile.”

Cartea profesorului Mihai Manea, concluzionează editorii, vine să ne explice ce s-a întâmplat în realitate, când şi de ce şi ne propune o incursiune în trecutul violent al omenirii, absolut necesară şi plină de învăţăminte.

Mihai Manea – Atentate şi crime politice în istorie. Cu o prefaţă de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu. Editura Meteor Press. 367 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici