O carte pe zi. ”Băieţii de la Nickel” de Colson Whitehead

„O explorare cutremurătoare a abuzurilor dintr-o şcoală de corecţie din Florida în anii segregării rasiale, în esenţă, o poveste impresionantă despre perseverenţă, demnitate şi împăcare cu sine.”

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. ”Băieţii de la Nickel” de Colson Whitehead

„Băieţii creau probleme chiar şi după moarte.” – este prima frază a romanului pe care îl semnalăm astăzi, care loveşte din plin cititorul. Un roman de ficţiune, dar care se inspiră din povestea Şcolii de Băieţi Dozier din Marianna, Florida, o istorie investigată de un jurnalist tenace şi publicată în ziarul „Tampa Bay Tiems” în 2014. Un roman încununat cu un al doilea Premiu Pulitzer pentru Colson Whitehead, după ce în 2016 îl obţinuse pe primul pentru romanul „Ruta subterană” (îl vom prezenta curând la această rubrică), un roman care demonstra că încă mai sunt multe de spus despre sclavia în America.

Elwood Curtis, un tânăr negru strălucit, crescut de bunica sa, după ce părinţii i-au fugit în lume, ascultă asiduu discursurile lui Martin Lutrher King Jr, luptătorul pentru drepturile oamenilor de culoare, vrea să-i calce pe urme, să urmeze o facultate şi să-şi croiască o viaţă departe de violenţa străzilor. Dar eşuează, e arestat pentru o prostie şi trimis la Şcoala de corecţie din Florida.

Rasistă până în măduva oaselor, Şcoala îi împarte pe albi şi negri în două, în clădiri separate, dar îi tratează aproape la fel, cu violenţă, bătăi, încarcerări, mulţi mor şi oasele lor vor fi descoperite în cimitirul alăturat, când faptele adevărate despre şcoală vor ieşi la iveală.

Colson Whitehead spune multe în puţine cuvinte, imaginile au un puternic impact. Bazându-se pe mărturii ale deţinuţilor şi gardienilor lor, Whitehead relatează actele inumane petrecute decenii la rând la Şcoala de Băieţi. Albii aveau propriile lor clădiri, negrii – aşijderea. Mai ales cei din urmă sunt umiliţi, bătuţi, maltrataţi, ucişi. În cimitirul de cângă Şcoală se vor găsi oasele celor despre care se spunea că au reuşit să evadeze.

Romanul e o alegorie a unei ţări corupte de rasism, Şcoala de corecţie nu e decât reflexia amplificată a unui sistem injust şi arbitrar ale cărui efecte încă otrăvesc cotidinaul memoria a milioane de americani.

Scriu editorii români : „În tulburătorul său roman Băieţii de la Nickel, Whitehead rescrie istoria unei jumătăţi de veac pornind de la un fapt real: descoperirea, în anul 2014, a unui sinistru cimitir secret în care erau îngropaţi copiii negri ucişi într-o şcoală de corecţie din Florida. Personaje imaginare, plasate în situaţii imaginare, într-o şcoală de corecţie imaginară, reconstituie segregaţia rasială, cu abuzurile şi persecuţiile suferite de populaţia afro-americană din statele sudiste, dar şi corupţia generalizată din sistemul penitenciar american, inclusiv cel juvenil, într-o poveste copleşitoare, în care graniţa dintre ficţiune şi realitate se estompează până la completa dispariţie.

Băieţii de la Nickel este <<o explorare cutremurătoare a abuzurilor dintr-o şcoală de corecţie din Florida în anii segregării rasiale, în esenţă, o poveste impresionantă despre perseverenţă, demnitate şi împăcare cu sine>> – motivaţia juriului Pulitzer 2020.”

Romanul apare în limba română într-o excepţională traducere.

Colson Whitehead – Băieţii de la Nickel. Traducere şi note de George Volceanov. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 285 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,
autor

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici