- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.08.2020, 08:31)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Balul nebunelor” de Victoria Mas
„Un roman scris într-un stil extrem de sobru, în care se întâlnesc spiritismul, sadismul şi sexualitatea” - „Balul nebunelor” de Victoria Mas.
Urmărește
282 afișări
Există în centrul Parisului o clădire veche celebră, Salpêtrière, în timpul lui Ludovic al XIV-lea era fabrică de praf de puşcă, apoi a ajuns închisoare pentru femei, mai ales prostituate, apoi ospiciu tot pentru femei, transformat în veacul al XIX-lea în spital-ospiciu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Suedia se alătură Norvegiei în compensarea României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei
-
Joe Biden a blocat preluarea US Steel de către Nippon Steel. Tranzacţia de 15 miliarde de dolari „ar putea afecta securitatea naţională a Statelor Unite”
La acest ospiciu a lucrat, între alţii, Jean-Martin Charcot (1825-1893) neurolog celebru, profesor de anatomie patologică şi academician, descoperitorul sclerozei laterale amiotrofice, o boală neurodegenerativă, dar şi a altor maladii. Lucrările sale asupra hipnozei şi isteriei i-au inspirat pe Pierre Janet şi Sigmund Freud. Din 1866, Charcot a dat „lecţii” la Salpêtrière, în fiecare vineri, iar marţea ţinea cursuri cu studenţii la care era invitat, din 1879, şi publicul.
În acest loc îşi plasează Victoria Mas acţiunea romanului pe care îl semnalăm astăzi şi în care, între multe personaje, apare chiar şi doctorul Charcot. Restul e ficţiune.
Victoria Mas s-a născut în 1987 (e fiica interpretei franceze Jeanne Mas), a lucrat în industria filmului ca asistentă de producţie, secretară şi fotografă de platou, a studiat cinematografia şi literatura anglo-americană în Statele Unite, unde a şi locuit timp de opt ani, după care a revenit în Franţa şi a obţinut un master în literatură, la Sorbona. „Balul nebunelor” este prima sa carte de literatură, apărută anul trecut (e de lăudat isprava traducătorilor români, care au scos tălmăcirea pe piaţa noastră în câteva luni).
Romanul a câştigat, anul trecut, Premiul Renaudot des lycéens 2019 şi Premiul Stanislas şi va fi ecranizat de studiourile Légende Films, în regia actriţei şi producătoarei franceze Mélanie Laurent, care va semna şi adaptarea pentru marele ecran.
Scriu editorii români: „În fiecare an, cu ocazia sărbătorii Mi-Carême, are loc foarte bizarul bal al nebunelor. Toată lumea bună a Parisului se întovărăşeşte pentru o seară, în acorduri de polca şi vals, cu femei deghizate în colombine, ţigănci, zuavi şi muschetari. Împărţit în două săli – de-o parte idioatele şi epilepticele; de cealaltă, istericele, nebunele şi maniacele –, balul este, în realitate, unul dintre ultimele experimente ale doctorului Charcot, dornic să le transforme pe bolnavele de la spitalul Salpêtrière în femei ca oricare altele. Printre ele, Eugénie, Louise şi Geneviève, al căror parcurs aventuros este reconstituit de Victoria Mas în romanul său, care scoate la lumină condiţia femeii în secolul al XIX-lea.”
Victoria Mas insistă asupra ideii că nu toate pacientele ospiciului aveau tulbărir mentale sau de comportament, unele fuseseră pur şi trimise acolo de bărbaţi (taţi sau soţi) care nu puteau accepta emanciparea femeii.
„Un roman scris într-un stil extrem de sobru, în care se întâlnesc spiritismul, sadismul şi sexualitatea. Poveştii <<istericelor>> închise la Salpêtrière la finele secolului al XIX-lea, Balul nebunelor îi adaugă portretul unei femei care vorbeşte cu morţii, un <<sport>> foarte în vogă în acea epocă.” (Libération)
„Acest bal grotesc, unde în mod evident indecenţa nu este a nebuniei, ci a burghezilor veniţi să flirteze cu nebunele şi să rătăcească prin azilul lor carceral, este punctul central al romanului istoric scris de Victoria Mas. Cu un stil limpede, elegant, tânăra romanciera stigmatizează machismul triumfător şi face auzit tulburătorul glas al celor care au fost reduse la tăcere, înăbuşite, hipnotizate.”(L’Observateur)
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe