O carte pe zi: „Banchetul cerşetorilor”, de Irina Anghel

De câţiva ani, editura Polirom organizează anual un concurs de debut în proză. Anul trecut a câştigat romanul de faţă, unul de mister.

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Banchetul cerşetorilor”, de Irina Anghel

O carte pe zi: „Banchetul cerşetorilor”, de Irina Anghel

„Aveţi în faţă – scriu editorii - o carte cu mister, jocuri de cuvinte, prietenii şi iubiri neterminate, Rolling Stones şi un narator ce nu se poate abţine să intervină neinvitat în poveste. Totul începe cu Mişu, un băiat talentat pasionat de pian, care dispare la vârsta de 17 ani, chiar de ziua lui, pe 1 aprilie, lăsând în urmă o invitaţie la un banchet al cerşetorilor. Patruzeci de ani mai târziu, se întâmplă ca, tot pe 1 aprilie, Nina, o fostă colegă de clasă şi fiica profesoarei sale de pian, să se afle în aceeaşi librărie cu prietenii cei mai buni din liceu ai lui Mişu, Nel şi Victor, care caută un cadou pentru acesta, deşi nimeni nu l-a mai văzut din ziua dispariţiei. Ce urmează e o poveste despre cum locurile şi oamenii pe care-i pierdem se încăpăţânează uneori să rămână cu noi”.

Autoarea, născută în 1997, este jurnalistă la Bloomberg, în Londra (este licenţiată în economie politică la King’s College London) şi are un master în jurnalism şi politici economice la Sciences Po Paris.

Irian Anghel declară: „Îmi plac povestirile poliţiste, iubirile neterminate în ficţiune, prieteniile de tip societate secretă, jocurile de cuvinte, Rolling Stones şi naratorii care se bagă neinvitaţi în poveste. Am ajuns să le combin pe toate şi a ieşit, zic eu, o carte despre cum locurile şi oamenii pe care-i pierdem se încăpăţânează să rămână cu noi. <<Banchetul cerşetorilor>> a pornit de la un schimb de replici peste care am dat trăgând cu urechea într-o librărie în liceu şi pe care l-am transformat atunci într-o povestire scurtă în care apar doar trei dintre personajele din carte (bineînţeles, unul nu apare, ci dispare). Mi-a rămas însă pe creier ideea că n-am ghicit nici jumătate din ce s-a întâmplat, de fapt. Aşa că am petrecut următorii ani - şi mai ales ultimele luni - scriind şi rezolvând problema”.

Un pretext transformat într-un text captivant, scris într-un stil vioi, spontan, relexant. Un excelent debut.

Irina Anghel – Banchetul cerşetorilor. Editura Polirom. 198 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici