- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (22.03.2022, 07:33)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Big Sur” de Jack Kerouac
„Capodopera lui Kerouac” (Richard Meltzer). „În multe privinţe şi în special prin directeţea lirică, ce reprezintă cuceritoarea marcă personală a lui Kerouac, aceasta este cea mai bună carte a sa... şi în mod cert n-a etalat nicăieri altundeva mai multă «delicateţe tandră»” (San Francisco Chronicle)
Urmărește
172 afișări
O carte pe zi: „Big Sur” de Jack Kerouac
Scriu editorii; „Împreună cu „Pe drum”, romanul Big Sur este una din creaţiile de vârf ale lui Jack Kerouac şi un reper pentru viziunea sa asupra vieţii. Cartea relatează una dintre profundele crize existenţiale trăite de alter egoul autorului, Jack Duluoz. Însă în Big Sur, spre deosebire de alte romane ale lui Kerouac, personajul central este un scriitor devenit faimos după publicarea cărţii „Pe drum” şi care încearcă să scape de gloria proaspăt cucerită de <<Rege al Beatnicilor>>. Vrând să evite gloata de admiratori care îl asaltează până şi acasă, Jack se retrage la cabana unui prieten de-al său, Lorenzo Monsanto, în pădurile din Big Sur. Numai că, după doar trei săptămâni, e copleşit de singurătate şi de o tulburare nelămurită, ce îl fac să revină în San Francisco. Aici se reîntâlneşte cu vechii săi prieteni, inclusiv cu legendarul Cody, şi intră iarăşi în cunoscuta spirală a petrecerilor, beţiilor şi degradării, căutând totuşi cu disperare o cale de salvare. Scrisă în doar zece zile, într-un flux narativ ce captivează şi, uneori, copleşeşte şi care se încheie cu un poem-experiment elaborat în timpul şederii scriitorului la cabană, Big Sur este, incontestabil, o carte fundamentală pentru Kerouac şi pentru înţelegerea aşa-numitei <<generaţii beat>>”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Jack Kerouac a murit în 1969, la patruzeci şi şapte de ani. Toată viaţa a fost un fugar, într-un fel de căutare de-a dreptul mistică. Toate scrierile sale sunt o confruntare cu el însuşi şi propriul destin, în primul rând. A publicat optsprezece romane între 1950 şi 1969 care nu sunt decât un marş spre moarte, mai ales după ce succesul ca scriitor a intrat în viaţa sa. Critica literară l-a prezentat ca pe o icoană a generaţiei sale de scriitori americani, generaţia beat. După moaratea sa au fost căutate cu asiduitate ale scrieri ale sale, dinainte de 1950, rămase în manuscris, publicate şi ele cu succes.
Un om care înţelege „durerea insuportabilă a nebuniei”; căruia i se spune: ”Înţeleg că eşti scriitor şi suferi din multe cauze, dar uneori eşti un adevărat nemernic… dar ştiu că nu te poţi abţine şi ştiu că nu eşti chiar nemernic, ci doar teribil de sfâşiat.”
„O relatare umană şi exactă a extraordinarelor ravagii suferite în urma unui delirium tremens alcoolic de Kerouac, un scriitor extraordinar, ce a avut puterea să îşi ducă până la capăt naraţiunea poetică, sarcină de care puţini autori atât de chinuiţi ca el ar fi fost capabili... Şi, la apogeul geniului său umoristic, s-a salvat de chinuri încheind cu superbul poem «Mare».” (Allen Ginsberg)
După acest roman s-a făcut un film, regizat de Michael Polish, în 2013, cu Jean-Marc Barr, Josh Lucas, Radha Michell.
Un roman superb scris şi foarte bine tradus.
Jack Kerouac – Big Sur. Traducere din limba engleză de Vlad Pojoga. Editura Polirom. 238 pag.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe