O carte pe zi: „Brâncuşi şi Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan şi Tonton”

Corespondenţa din 1926 dintre Constantin Brâncuşi şi Marthe Lebherz, singura femeia cu care sculptorul ar fi dorit să se căsătorească.

Urmărește
326 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Brâncuşi şi Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan şi Tonton”

O carte pe zi: „Brâncuşi şi Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan şi Tonton”

La începutul verii acestui an au apărut la Editura Vremea două cărţi minunate, de excepţie, pe care le vom prezenta în două zile succesive, amândouă fiind câte un ansamblu de scrisori care vorbesc despre iubire şi despre artă şi care aruncă o lumină cu totul nouă asupra sculptorului Constantin Brâncuşi.

În 1926, Constantin Brâncuşi o cunoaştea pe Marthe Lebherz, o dansatoare elveţiană venită la Paris să-şi desăvârşească studiile. Marthe era frumoasă, blondă, cu cozi împletite; avea 20 de ani. Brâncuşi, la 50 de ani, se îndrăgosteşte de ea pe loc. O angajează secretară, ca paravan pentru povestea lor de iubire, dar şi ca ajutor de nădejde, el plecând la New York pentru pregătirea unei expoziţii la Brummer Gallery. Cât au fost despărţiţi de această plecare, Brâncuşi şi Marthe îşi trimit zilnic scrisori pline de pasiune. Se numeau unul pe celălalt Tantan şi Tonton. Sculptorul o numea şi "blonda Isolda".

„Îţi scriu câteva cuvinte, dragă Tonton, din ţara poveştilor cu zâne. E atât de frumos şi de inedit încât nu poţi să-ţi închipui dacă nu vezi (…) şi cu toate astea sunt ca o stâncă în exil. (…) Tu eşti o muritoare vicelană şi plină de pofte lumeşti ca mine. Iar tu de-abia începi să-ţi simţi poftele, ale mele tocmai se sting". Mai mult, Brâncuşi plănuia să publice într-un volum, la întoarcerea de la New York, scrisorile pe care şi le trimiseseră, ca pe un roman de dragoste, ilustrat cu desene după "Sărutul". Cartea de faţă cuprinde toate scrisorile, telegramele şi bileţelele pe care şi le-au trimis. Marthe Lebherz a fost una dintre marile iubiri ale artistului, singura cu care s-ar fi căsătorit. Cumpărase chiar un teren să-şi facă împreună o casă. Dar Marthe s-a întors în Eleveţia la părinţi, iubirea dintre ei s-a estompat, nu s-au mai văzut. Marthe a trăit în Elveţia până la 103 ani.

Întreaga corespondenţă se află păstrată la Biblioteca Kandinsky de la Centrul Pompidou din Paris. A fost citită şi prezentată în această ediţie de Doïna Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul naţional de artă modernă, Centrul Pompidou Paris, specialistă în sculptura din prima jumătate a secolului XX. A fost co-curatoare a celor şapte expoziţii tematice la Atelierul Brâncuşi din 1998 în 2002 (dar şi a altor expoziţii) şi autoare a mai multor volume despre Brâncuşi, majoritatea cuprinzând elemente inedite.

„Brâncuşi şi Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan şi Tonton. Corespondenţă". Ediţie prezentată de Doina Lemny. Traducere din limba franceză de Claudia Drăgănoiu. Editura Vremea. 127 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici