O carte pe zi: "'Bulevardul' Niculae Gheran", antologie de Andrei Moldovan

Un critic literar lansa o admirabilă formulă: "..astăzi nu te mai poţi apropia de Rebreanu decât păşind pe bulevardul Gheran". Despre omul care a dat numele acestui bulevard vorbeşte careta pe care o semnalăm astăzi.

Urmărește
213 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "'Bulevardul' Niculae Gheran", antologie de Andrei Moldovan

O carte pe zi: "'Bulevardul' Niculae Gheran", antologie de Andrei Molodvan

Niculae Gheran este autorul ediţiei critice monumentale Rebreanu (23 de volume!), plus alte cinci volume complementare, scrisori, caiete, istorie literară şi altele – adică o jumătate de secol de viaţă şi de muncă intensă care l-au transformat într-o legendă, unul dintre extrem de puţinii intelectuali români care s-a concentrat asupra unui proiect şi l-a dus la capăt. Nu e locul acum să vorbim şi de sacrificiile acestei munci. Pentru realizarea ediţiei amintite a fost încununat cu Premiul Perpessicius (1981 şi 2005), Premiul Uniunii Scriitorilor (1981) şi Premul Academiei Române (2002). Şi mai important este că Niculae Gheran e poate ”ultimul mohican” (foarte mulţi spun că e chiar ultimul) al unei meserii nobile care dispare – astăzi nu mai există tineri care să se ocupe cu ediţiile critice şi absolut nimeni, nicio facultate de litere nu pregăteşte specialişti pentru o asemenea profesie.

În octombrie acest an, Niculae Gheran a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani! E un om inteligent şi la fel de hâtru, iar până de curând a continuat să publice. Îmi spunea într-un interviu, cu câţiva ani în urmă, vorbind despre impresionanta sa muncă la ediţia Rebreanu: „Predecesorii mei s-au salvat la timp, abandonând ediţiile lor critice, pe când eu am făcut imprudenţa să merg până la capăt, arzând irecuperabil o viaţă, în loc să-mi văd, ca domnia ta şi mai toţi confraţii sănătoşi la minte, de scrisul propriu.”

Recent, cam simultan cu împlinirea celor 90 de ani, apărea cartea de faţă, antologia „<<Bulevardul>> Niculae Gheran”, gândită şi îngrijită de criticul Andrei Moldovan, preşedintele Asociaţiei Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud. Proiectul editorial apărut la Editura Şcoala Ardeleană pleacă de la motto-ul „...astăzi nu te mai poţi apropia de Rebreanu decât păşind pe bulevardul Gheran” (Adrian Dinu Rachieru). Sunt incluse eseuri semnate de Ion Vlad, Irina Petraş, Ion Simuţ, Cornel Ungureanu, Constantin Cubleşan, C. Stănescu, Ovidiu Pecican, Gheorghe Glodeanu, Rodica Lăzărescu, Ion Filipciuc, Mircea Popa, Andrei Moldovan, Mircea Muthu, Horia Gârbea, Constantin Coroiu, Theodor Codreanu, Zenovie Cârlugea, Petre Isachi, Monica Grosu; dar şi evocări, crochiuri şi urări de Dumitru Radu Popescu, Radu Voinescu, Mihai Neagu Basarab, Olimpiu Nuşfelean, Vartan Arachelian, Virgil Raţiu, Menuţ Maximinian, Dumitru Cojocaru, Icu Crăciun, Andrei Molodvan.

Volumul nu se putea încheia fără un „Cuvânt înainte şi înapoi”, al hâtrului Niculae Gheran. Să-i dăm cuvântul:

„În 2015, s-au împlinit 50 de ani de când publicam în <<Biblioteca pentru toţi>> a Editurii pentru Literatură o trilogie integrală a prozei scurte rebreniene, unde, profitând de aprecierea lui Călinescu, potrivit căreia Ciuleandra ar fi o povestire mai amplă, am introdus-o în sumar, ca şi Calvarul, la rândul său roman. Dacă socotim că pregătirea acestor lucrări a presupus vreo doi ani de trudă, datorită stabilirii textului ce-mi impusese compararea multor ediţii antume, s-ar aduna vreo 54 de ani de stupidă perseverenţă. Pe vremea aceea, aveam 38 de ani. Vârstă frumoasă. După cum mai deunăzi, în 2015, aveam să împlinesc 85 de ani, etate patriarhală, dar jenantă, dacă ţii seama de restricţiile medicilor şi le-ai respecta. Nu ştiu când a trecut timpul, după cum nu voi repeta zicala ajunsă refren: <<De-ar fi să mai trăiesc o dată, la fel aş lua-o de la capăt>>. Nu! La vârsta când sinceritatea oricărei afirmaţii nu comportă niciun risc, o spun fără tăgadă: n-aş repeta defel aceeaşi experienţă. Cel puţin în ţara în care mi-a fost dat să deschid ochii, frumoasă, <<mândră-n toate cele>>, dar cu un dispreţ suveran faţă de orice muncă ştiinţifică, indiferentă faţă de valorificarea patrimoniului său cultural, adevărata carte de vizită cu care s-ar putea prezenta în lume, zestre fundamentală când tinde să-şi construiască prezentul şi să scruteze viitorul.”

"<<Bulevardul>> Niculae Gheran" - antologie îngrijită de Andrei Moldovan. Editura Şcoala Ardeleană. 275 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici