- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.01.2022, 08:36)
- Stelian Turlea
O carte pe zi: „Burnout. Cum să spargi cercul vicios al stresului” de Emily Nagoski şi Amelia Nagosk
„Să începem – scriu autoarele - prin a face diferenţa între stres şi factori de stres. Factorii de stres sunt cei care activează reacţia la stres în corpul tău. Poate fi vorba despre orice vezi, auzi, miroşi, atingi, guşti sau îţi imaginezi că ţi-ar putea face rău”.
Urmărește
283 afișări
O carte pe zi: „Burnout. Cum să spargi cercul vicios al stresului” de Emily Nagoski şi Amelia Nagosk
„Există factori de stres externi: muncă, bani, familie, timp, norme şi aşteptări culturale, discriminare şi aşa mai departe. Şi există factori mai puţini tangibili, interni.”
Una dintre cele mai extinse şi puternice boli ale societăţii actuale este sindromul epuizării cronice, adică epuizarea fizică, mentală şi emoţională, pe scurt burnout. Majoritatea populaţiei adulte este dependentă de muncă sau workaholică. În multe birouri, se munceşte până la epuizare. Burnout-ul este cât se poate de real şi periculos. L-au studiat mulţi psihologi şi psihoterapeuţi, uenle dintre cărţile lor au apărut şi în româneşte (Jörg Fengler, de pildă).
Dar cartea pe care o semnalăm astăzi, anunţă editorii, se deosebeşte de orice altceva vei citi despre epuizarea fizică, mentală şi emoţională. Autoarele sunt Emily Nagoski, cercetătoare, profesoară, vorbitoare motivaţională şi autoarea bestsellerului Arta sexualităţii, cu un doctorat în sănătate şi o diplomă de masterat în consiliere de la Universitatea din Indiana; şi Amelia Ngoski, cu un doctorat în muzică de la Universitatea din Connecticut, asistent universitar şi coordonator muzical la Universitatea Western New England.
Scriu editorii: „Bazându-se pe date ştiinţifice, dar şi pe numeroase poveşti de viaţă distilate în câteva personaje simpatice, autoarele Emily şi Amelia Nagoski explică, într-un limbaj accesibil tuturor, de ce burnout-ul le afectează mai mult pe femei şi oferă un plan simplu pentru a reduce stresul, a face faţă emoţiilor neplăcute şi a trăi <<bucuroasă până la adânci bătrâneţi>>.
Află cum poţi să finalizezi ciclul stresului şi să reintri într-o stare echilibrată şi productivă. Odihna, relaţiile cu ceilalţi şi renunţarea la autocritică sunt secretele prevenirii burnout-ului, dar şi ale refacerii după o stare de epuizare.
Optimismul, generozitatea şi energia autoarelor, umorul lor, sfaturile practice, exerciţiile şi fişele de lucru pe care le vei descoperi în carte te vor face să te simţi gata de acţiune. Nu aştepta ca lumea să se schimbe – dă tu startul!”
„Să începem – scriu autoarele - prin a face diferenţa între stres şi factori de stres. Factorii de stres sunt cei care activează reacţia la stres în corpul tău. Poate fi vorba despre orice vezi, auzi, miroşi, atingi, guşti sau îţi imaginezi că ţi-ar putea face rău. Există factori de stres externi: muncă, bani, familie, timp, norme şi aşteptări culturale, discriminare şi aşa mai departe. Şi există factori mai puţini tangibili, interni: autocritică, imagine despre propriul corp, identitate, amintiri şi proiecţii de viitor. În mod şi în grad diferit, toate aceste lucruri pot fi interpretate de organismul nostru drept potenţiale ameninţări.
Stresul este suma schimbărilor neurologice şi fiziologice care survin în corpul tău când întâlneşti una din aceste ameninţări. Este un răspuns adaptativ evoluţionar care ne ajută să facem faţă unor situaţii precum cele în care eram fugăriţi de un leu sau atacaţi de un hipopotam.”
Emily Nagoski şi Amelia Nagoski - Burnout. Cum să spargi cercul vicios al stresului. Traducere din limba engleză de Mihaela Sofonea. Editura Litera, colecţia Introspectiv. 381 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
CANCAN.RO
Caz RARISIM în Italia. Ce moștenire i-a lăsat o pensionară de 84 de ani, badantei care a îngrijit-o în ultimii ani din viață
GANDUL.RO
Aproape 40% din PENSII au fost CALCULATE GREȘIT! Un expert evidențiază problemele și spune ce TREBUIE FĂCUT
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe