- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.12.2022, 07:35)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Când vine primăvara” de Tony Mott
Al patrulea volum dintr-o serie pe care editorul britanic Corylus Books a ales s-o traducă în limba engleză. Şi se poartă negocieri pentru adaptarea pentru televiziune a seriei.
Urmărește
169 afișări
O carte pe zi: „Când vine primăvara” de Tony Mott
În ultimii câţiva ani am semnalat cu o frecvenţă constantă cărţile acestei scriitoare harnice, dar câteva informaţii preliminare credem că trebuie reluate. Am mai spus-o în cadrul acestei rubrici, când am semnalat precedenta carte semnată Tony Mott: nu este vreun scriitor australian, ci o româncă din Braşov. Numele e un pseudonim, o cheamă, de fapt, Antoaneta Galeş, s-a născut în 1970. „Am ales să scriu sub pseudonim din două motive: primul a fost acela că Tony era apelativul care-mi era familiar, iar Mott e numele de fată al mamei mele. Am vrut să fie un simbol al recunoştinţei faţă de ea şi de bunicul meu.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
-
Efectele declaraţiilor lui Trump despre Groenlanda: Danemarca va întări apărarea teritoriului
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
O femeie înaltă, subţire, i se spunea Olive sau Musca, „de slabă ce eram. Nu-mi plăcea Olive, iubita lui Popeye Marinarul, pentru că era superficială şi prostuţă. Nici Musca nu mi se părea a fi un compliment.” „În copilărie aveam o pasiune în a-mi schimba viitoarea meserie cât mai des posibil. Alegerile erau, în general, excentrice: criminalist, arheolog, scafandru, psiholog, designer, medic, actor, şi câte şi mai câte, funcţie de ceea ce citeam sau vedeam şi mi se părea mai interesant. Dacă nu am visat niciodată să devin scriitor, este pentru că nu mi s-a părut că ar fi o meserie.”
A debutat în 2008, cu un roman despre revenirea în ţară, după douăzeci de ani, a unei fugare din comunism, apoi s-a îndreptat spre genul poliţist şi a început să publice la Editura Tritonic, a semnat până acum mai multe romane, între ele seria Julieta: „Julieta avea un pistol”, „Un glonţ pentru Julieta” şi „Nu daţi cu pietre în Julieta”, apărute în 2014, 2016 şi 2017. Dar şi seria începută cu „Iarna crimelor perfecte”, apărută la sfârşitul anului 2019, în care eroina este un medic legist, Gigi Alexa. Romanul de faţă este al patrulea al noii serii.
Eroina Gigi Alexa este medic legist, lucrează împreună cu poliţia la diferite cazuri de omoruri, este un personaj complex, a trecut prin traume diverse, o copilărie tulbure, un viol şi câţiva iubiţi neserioşi pe care i-a abandonat, are momente de instabilitate psihică, cu dorinţe de sinucidere (asta în primele volume, în precedentul să-şi fi revenit) – toate par puţin exagerate pentru meseria eroinei şi faţă de modul cum acţionează. Dar Gigi Alexa îşi iubeşte meseria, e admisă la un doctorat în Olanda; e tenace, cu idei şi fireşte lesne invidiată de o parte dintre colegi.
Imaginea ei: mică de statură, subţire, cu părul blond (în acest volum roşcat) şi creţ prins de regulă într-un coc complicat. Are patruzeci de ani. A avut o sarcină pe care a pierdut-o, acum nu mai poate avea propriul copil şi se păcăleşte că nu şi l-a dorit. Se judecă pe sine, de multe ori, „absurd de aspru”.
Scriu editorii: „Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care, împreună cu Matei Vălean, comisar-şef de poliţie la Braşov, încearcă să dezlege misterul uciderii unui controversat avocat local. De la practici religioase la trafic de persoane, povestea se dezvoltă treptat, cu suspans bine dozat, cu umor şi un pic de romantism.”
Şi totul porneşte de la un studio de video-chat care ascunde o reţea de prostituţie, cu implicarea unor poliţişti corupţi, nu se putea altfel, cu ramificaţii în Italia, unde erau duse adolescente naïve şi neştiutoare şi cu un deznodământ în care sunt implicate poliţiile din amebele ţări.
Fireşte, un final victorios, dar care lasă loc de o continuare sau noi continuări: „Se încheie o etapă. Pare să fie o victorie. Deşi pe Negru nu l-au prins. Deşi în Italia sunt multe fete şi reţelele încă mai funcţionează. Dar au cîştigat o rundă, o partidă, o bătălie. Dar războiul?”
Tony Mott – Când vine primăvara. Seria Gigi Alexa 4. Editura Tritonic, colecţia Mystery & thriller. 284 pag.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:34
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
-
astăzi, 08:25
Atac masiv de Crăciun. Ruşii au atacat cu rachete sistemul energetic ucrainean