O carte pe zi: „Cântecul păsării de plajă” de Tudor Ganea

Cel mai bun roman de până acum al unui tânăr scriitor care pare să fie în fruntea generaţiei sale.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cântecul păsării de plajă” de Tudor Ganea

O carte pe zi: „Cântecul păsării de plajă” de Tudor Ganea

Pe coperta a patra a romanului pe care îl recomandă, Marius Chivu scrie „Nu recomand romanul celor slabi de inimă!” Incitant, nu-i aşa?

Un roman cu o suficientă doză de cruzime, dar e cruzimea care ne înconjoară, scoasă la suprafaţă şi amestecată cu nostalgie; un roman scris la persoana a treia, cu o mare încărcătură autobiografică, recunoscută de autor, despre tinerii unei generaţii recente şi despre un timp recent.

„Am băgat mâna în gura păpuşii şi am întors-o pe dos.” – aceasta e cartea, un fel de formă de neorealism, cum au comentat mai toţi criticii. Cu un personaj principal, tătarul Ainur, orfan de mamă şi neiubit de tată, foarte bine construit, devenit simbol al unei epoci şi al unei zone. Acţiunea se petrece în anii 90 în carteirul constănţean Faleza Nord, o lume cu boschetari, bişniţari, bătăuşi, cămătari puşcăriaşi.

„Dacă până atunci felul său retras de a fi, lenta sa integrare în colectivul micilor fezenişti, muţenia şi lipsa de comunicare reflectau un incipit de mizantropie pe care copiii făcuseră greşeala să-l confunde cu timiditatea, din acel moment Ainur descoperi că de fapt îi plac oamenii. Oamenii care fug. Oamenii care cad. Oamenii cărora le e teamă. Frica oamenilor. Ainur descoperi în acea vară că îi place frica. Să o planteze. Să o răspândească. Să-i culeagă roadele. La numai cincisprezece ani, Ainur deveni un emisar al fricii. Un mic terorist ce făcea uz de forţa explozivă a braţelor sale supradimensionate. Metamorfoza sa se petrecu cu o viteză uluitoare. Cu câteva croşee bine ţintite, Ainur îşi sparse crisalida şi îşi luă zborul prin noua sa viaţă de polenizator al terorii.”

Un roman desfăşurat pe două planuri: drama lui Ainur din momentul în care descoperă că este bolnav (cancer de prostată) şi reconstituirea copilăriei şi tinereţii sale.

Autorul, Tudor Ganea, e un foarte bun scriitor al noii generaţii. Născut în 1983, este arhitect şi a publicat prima carte în 2016, romanul Cazemata, apărut tot la Polirom, pentru care a primit premiul „Tânărul prozator al anului 2016” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, premiul pentru debut al revistei Observator cultural şi premiul „Nepotu’ lui Thoreau” (debut) şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor (debut). A mai pubklicat apoi alte trei romane.

Marius Chivu scrie: „Ţineţi în mîini cel mai bun roman de pînă acum al lui Tudor Ganea, arhitectul convertit la proză care, după – iată – cinci romane publicate în tot atîţia ani (unele premiate şi deja traduse), îşi poate revendica lejer titlul de cel mai în formă tînăr romancier al momentului. Cu Cîntecul păsării de plajă, Tudor Ganea se întoarce la etosul constănţean explorat în cartea de debut şi scrie un fel de Gangs of Constantza al tranziţiei sălbatice din anii ’90 în care diverse grupări multietnice de outcasts îşi dispută teritoriul şi influenţa asupra Cartierului Faleza Nord. Amestecul de violenţă şi poezie al confruntărilor de pe malul mării este memorabil şi, pe alocuri, conferă acestui roman realist murdar o calitate aproape psihedelică. Ainur, protagonistul cu origini tătare ale cărui ascensiune şi decădere le consemnează întîmplările romanului, este o figură deopotrivă admirabilă şi detestabilă, temută şi tragică, rar întîlnită în literatura română, căci singurătatea lui este egalată doar de cruzimea cu care-şi face loc în viaţă şi în moarte. Nu recomand romanul celor slabi de inimă!”


Tudor Ganea – Cântecul păsării de plajă. Editura Polirom. Colecţia Egoproză. 222 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici