O carte pe zi: „Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite şi China războiul? ”

În cartea sa, Capcana lui Tucidide, eminentul savant de la Harvard, Graham Allison, trece în revistă conflictele anterioare şi analizează evenimentele actuale, explicând mecanismele care duc la repetarea ciclică a capcanei şi paşii care ar trebui urmaţi pentru ca inevitabilul să poată fi evitat.

Urmărește
798 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite şi China războiul? ”

O carte pe zi: „Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite şi China războiul? ”

„Capcana lui Tucidide identifică o provocare fundamentală pentru ordinea mondialăː impactul unei puteri emergente asupra puterii conducătoare. Am citit cartea cu mare interes. Nu pot decât să sper că relaţiile dintre SUA şi China vor constitui cel de-al cincilea caz care se va rezolva în mod paşnic, şi nu cel de-al treisprezecelea război.ˮ - Henry Kissinger.

„Capcana lui Tucidide” este definită de dicţionare ca posibila tendinţă ce conduce unele tensiuni politice pentru supremaţie la războaie reale între state. Expresia aminteşte de istoricul militar atenian care a susţinut izbucnirea războiului peloponezian dintre Atena şi Sparta ca fiind cauzată de frica spartană pentru creşterea hegemoniei teritoriale ateniene.

Expresia a fost inventată de politologul american Graham Allison într-un articol pentru Financial Times în 2012 şi a fost dezvoltată ulterior în cartea sa Destinate războiului: America şi China pot scăpa de capcana lui Tucidide? a cărei traducere românească o semnalăm astăzi. Adică, analizând posibilele evoluţii dintre tensiunile care apar între state, se poate identifica o posibilă tendinţă de război. După inventarea sa, termenul a fost folosit în diverse sectoare, online, în literatură şi în mass-media.

„China şi Statele Unite ale Americii – prezintă editorii - se îndreaptă spre un război pe care niciuna nu şi-l doreşte. Unul dintre motive îl reprezintă Capcana lui Tucidide: când o putere emergentă ameninţă supremaţia puterii conducătoare, rezultatul cel mai probabil unul violent. De-a lungul ultimelor cinci veacuri, premisele pentru un astfel de conflict au apărut în 16 cazuri. În 12 dintre acestea s-a concretizat printr-un război.

În timpul administraţiei Trump, SUA şi China lui Xi Jinping şi-au propus să-şi consolideze poziţia pe scena politicii mondiale, niciuna dintre ţări nefiind dispusă la compromisuri. În prezent, încă planează ameninţarea deschiderii celui de-al şaptesprezecelea caz. Conflictul comercial, atacurile cibernetice, criza nord-coreeană, toate acestea reprezintă posibile scântei care pot declanşa un război de proporţii.

În cartea sa, Capcana lui Tucidide, eminentul savant de la Harvard, Graham Allison, trece în revistă conflictele anterioare şi analizează evenimentele actuale, explicând într-o manieră inconfundabilă mecanismele care duc la repetarea ciclică a capcanei şi paşii care ar trebui urmaţi pentru ca inevitabilul să poată fi evitat.”

Allison nu este un pesimist. „Demonstrează că prin abilitate diplomatică şi prin sensibilitate politică aceste două superputeri pot evita războiul.ˮ - Bloomerg News

Graham Allison - Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite şi China războiul? Traducere din limba engleză de Anca Ir ina Ionescu. Cuvânt înainte de dr. Mihail E. Ionescu. Editura Corint Istorie. 470 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici