- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.12.2019, 08:58)
- Stelian Turlea
O carte pe zi: „Câteva feluri de a dispărea”, de Flavius Ardelean
„Şapte povestiri despre demonii din noi şi din jurul nostru. «Câteva feluri de a dispărea» este un adevărat tur de forţă. Unul în care, povestire după povestire, ţi se vor infiltra în minte doze precise de uimire şi de groază şi te vor trece fiori pe şira spinării.“, arată editorii.
Urmărește
156 afișări
O carte pe zi: „Câteva feluri de a dispărea”, de Flavius Ardelean
Într-un interviu acordat cu ceva vreme în urmă, scriitorul Flavius Ardelean afirma că „Literatura nu e chiar pentru oricine. Literatura poate devora cu uşurinţă un om.” Întrebat ce vrea să facă să vibreze în oamenii care îl citesc, spunea: „În primul rând mi-ar plăcea să aibă satisfacţia cuvântului ce sună bine. Să simtă propoziţiile şi frazele ca lucruri vii, care nu ţin nici de autor şi nici de cititor, ci vin printre noi doar pentru a ne bucura. Da, savoarea limbii. Apoi să fie surprinşi. Îmi place să le înşel aşteptările şi să-i provoc, să le ofer lecturi ceva mai grele decât poate şi-ar dori, să-i fac să simtă personajele ca pe vechi prieteni sau duşmani. Să muncească un pic la construcţia lumii pe care o clădim împreună în timpul lecturii. Nu îmi propun nimic anume, evit să postulez şi să impun prea mult, dar dacă ceva din mine rămâne captiv în acea capsulă a timpusufletului pe care o numim carte, mi-ar plăcea să simtă şi ei acel ceva.”
Flavius Ardelean s-a născut la Braşov în 1985. Este un autor de literatură fantastică şi de groază pentru adulţi şi copii, a publicat şapte romane şi trei volume de povestiri pentru care a primit două premii Colin pentru literatură fantastică. A tradus cinci romane din engleză şi germană. A fost nominalizat de două ori consecutiv la premiul Tânărul Prozator al Anului în cadrul Galei Tinerilor Scriitori din Bucureşti pentru romanele sale din ciclul „Miasma”. Prima sa carte pentru copii, „Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim”, a fost nominalizată la premiul Cartea Anului 2018 în cadrul Premiilor Anului în Cultură la Braşov. Din 2018 este bateristul formaţiei de rock RoadkillSoda. În prezent trăieşte la Braşov. „Bucla de feedback în muzică este cu totul alta decât în literatură – vezi în aceeaşi seară bucuria pe chipul celor din public; în lumea cărţilor trebuie deseori să aştepţi luni, dacă nu chiar ani, să afli că ai adus cuiva bucurie. Şi de multe ori chiar habar n-ai. Eşti tu cu tine.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Ciclul Miasma cuprinde mai multe romane: Miasma. Tratat de rezistenţa materialelor, Misama #1. Scârba sfântului cu sfoară roşie şi cel de faţă, Miasma #2. Băşica Lumii şi a ne’Lumii. Romanele ilustrează foarte bine genul – rar la noi – dark fantasy. Poveşti care se adaugă una alteia şi pot continua la nesfârşit, dacă fantezie există la nesfârşit, iar în cazul lui Flavius Atrdelean pare să fie inepuizabilă.
O altă carte semnată de Flavius Ardelean se cheamă „Acluofobia (zece povestiri macabre)”.
Cu povestiri macabre continuă şi în volumul pe care îl semnalăm astăzi – „7 povestiri despre demonii din noi şi din jurul nostru”. Scriu editorii: „Un ghem negru din măruntaiele pământului preia controlul asupra unei şcoli. Un monstru mitic face ravagii într-un sat uitat de lume. Gunoiul îmbracă forme nemaîntâlnite într-un oraş de provincie. Pe un tărâm straniu, regresia oamenilor e inevitabilă, iar poveştile de dragoste nu pot fi salvate. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le vei găsi în cuprinsul acestei cărţi, care se învârte în jurul dispariţiei, într-o formă sau alta.”
Coordonatoarea colecţiei n’autor, Eli Bădică, face o seamă de precizări: „Flavius Ardelean este un prozator cu o scriitură deja matură şi o voce distinctă în peisajul literar autohton. Confirmă aceste lucruri în volumul de faţă, pe care nu poţi să nu-l citeşti cu plăcere, în ciuda faptului că întunericul locuieşte în toate istoriile pe care ni le spune, în pofida faptului că nu există nicio speranţă de salvare pentru personajele sale. Lumile pe care le construieşte sunt atât de posibile, atât de autentice, încât te înspăimântă. «Câteva feluri de a dispărea» este un adevărat tur de forţă. Unul în care, povestire după povestire, ţi se vor infiltra în minte doze precise de uimire şi de groază şi te vor trece fiori pe şira spinării.“
Flavius Ardelean – Câteva feluri de a dispărea. Editura Nemira, colecţia n’autor. 222 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: O carte pe zi: „Varşava” de Ana Donţu
Citește și: O carte pe zi: „Asimetric” de Lisa Halliday
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe