- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.04.2020, 08:19)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: "Către frumuseţe", de David Foenkinos
"Un roman rafinat despre suflete zdrobite şi puterea taumaturgică a artei" spunea celebrul Bernard Pivot.
Urmărește
303 afișări
O carte pe zi: "Către frumuseţe", de David Foenkinos
Un profesor de istorie a artei din Lyon, pasionat de artă şi de profesia sa, îşi părăseşte pe neaşteptate slujba şi orice alt contact, fără explicaţii de vreun fel, pentru a se angaja paznic de sală la Muzeul parizian d'Orsay. Despărţirea de o posibilă logodnică, după şapte ani de relaţie, nu pare să fie între posibilele cauze. Celor insistenţi le vorbeşte despre un an sabatic, în care ar vrea să scrie un roman. Profesorul are un doctorat în opera lui Modigliani şi, cum noua sa slujbă începe cu deschiderea unei retropective Modigliani la acel muzeu, e un prilej excelent să contemple zilnic operele despre care a scris multe pagini, mai ales portretul lui Jeanne Hébuterne cu care pare „să vorbească”. Mulţimi de oameni vizitează retrospectiva, inclusiv grupuri însoţite de ghid. Profesorul paznic nu se poate abţine şi intervine cu adăugiri şi corecturi la comentariul ghidului, care, evident deranjat. îl reclamă. A doua oară paznicului nu i se mai iartă intervenţia şi este dat afară. Profesorul revine la Lyon pentru un sfârşit de săptămână, unde intervine povestea unei studente la belle arte cu o experienţă traumatizantă (fusese violată de unul dintre profesorii ei) care ajunsese să se sinucidă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Întrebat într-un interviu dacă s-a gândit la faimoasa frază din „Idiotul” lui Dostoievski, „Frumuseţea va salva lumea”, David Foenkinos răspunde : ”Corespunde perfect subiectului meu, pentru e vorba de un personaj care, după ce a trăit un traumatism, încearcă să se salveze apropiindu-se de frumuseţe. (...) E o carte care se bazează pe un mister. Nu înţelegi de ce personajul principal păsăseşte totul să devină paznic într-o sală de muzeu. Dar e interesant să încerci să descifrezi progresiv şi să afli cu încetul ce a trăit el. Într-un anume fel, e bine să încerci să avansezi spre limpezime împreună cu el.”
De altfel ideea revine în roman sub forma „frumuseţea aduce împăcare”. Pentru a supravieţui, profesorul nu găseşte decât un remediu, să se îndrepte spre frumuseţe. În spatele secretului său vom înţelege că e destinul tinerei studente care s-a sinucis şi căreia profesorul îi organizează o expoziţie post-mortem cu schiţele şi tablourile descoperite în locuinţa sa.
Prin urmare, avem în faţă un David Foenkinos mai puţin reuşit decât cel cu care am fost obişnuiţi, cel puţin unii dintre noi. Impresia destul de neplăcută a unei intrigi încropite doar pentru a exploata ingrediente care au funcţionat cu succes în romane anterioare. Dar, fireşte, nu poţi să nu fii de acord cu ideea că e posibil ca o contemplare a frumosului să poată ajuta la vindecarea rănilor sufletului.
Din fericire, un roman tradus de Daniel Nicolescu excelent, adică în siajul traducerilor sale anterioare.
David Foenkinos - "Către frumuseţe". Traducere şi note de Daniel Nicolescu. Editura Humanitas fiction, colecţia Raftul Denisei. 228 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: O carte pe zi: "Trei femei", de Lisa Taddeo
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe