- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.04.2020, 08:19)
- Stelian Turlea
O carte pe zi: "Către frumuseţe", de David Foenkinos
"Un roman rafinat despre suflete zdrobite şi puterea taumaturgică a artei" spunea celebrul Bernard Pivot.
Urmărește
304 afișări
O carte pe zi: "Către frumuseţe", de David Foenkinos
Un profesor de istorie a artei din Lyon, pasionat de artă şi de profesia sa, îşi părăseşte pe neaşteptate slujba şi orice alt contact, fără explicaţii de vreun fel, pentru a se angaja paznic de sală la Muzeul parizian d'Orsay. Despărţirea de o posibilă logodnică, după şapte ani de relaţie, nu pare să fie între posibilele cauze. Celor insistenţi le vorbeşte despre un an sabatic, în care ar vrea să scrie un roman. Profesorul are un doctorat în opera lui Modigliani şi, cum noua sa slujbă începe cu deschiderea unei retropective Modigliani la acel muzeu, e un prilej excelent să contemple zilnic operele despre care a scris multe pagini, mai ales portretul lui Jeanne Hébuterne cu care pare „să vorbească”. Mulţimi de oameni vizitează retrospectiva, inclusiv grupuri însoţite de ghid. Profesorul paznic nu se poate abţine şi intervine cu adăugiri şi corecturi la comentariul ghidului, care, evident deranjat. îl reclamă. A doua oară paznicului nu i se mai iartă intervenţia şi este dat afară. Profesorul revine la Lyon pentru un sfârşit de săptămână, unde intervine povestea unei studente la belle arte cu o experienţă traumatizantă (fusese violată de unul dintre profesorii ei) care ajunsese să se sinucidă.
Întrebat într-un interviu dacă s-a gândit la faimoasa frază din „Idiotul” lui Dostoievski, „Frumuseţea va salva lumea”, David Foenkinos răspunde : ”Corespunde perfect subiectului meu, pentru e vorba de un personaj care, după ce a trăit un traumatism, încearcă să se salveze apropiindu-se de frumuseţe. (...) E o carte care se bazează pe un mister. Nu înţelegi de ce personajul principal păsăseşte totul să devină paznic într-o sală de muzeu. Dar e interesant să încerci să descifrezi progresiv şi să afli cu încetul ce a trăit el. Într-un anume fel, e bine să încerci să avansezi spre limpezime împreună cu el.”
De altfel ideea revine în roman sub forma „frumuseţea aduce împăcare”. Pentru a supravieţui, profesorul nu găseşte decât un remediu, să se îndrepte spre frumuseţe. În spatele secretului său vom înţelege că e destinul tinerei studente care s-a sinucis şi căreia profesorul îi organizează o expoziţie post-mortem cu schiţele şi tablourile descoperite în locuinţa sa.
Prin urmare, avem în faţă un David Foenkinos mai puţin reuşit decât cel cu care am fost obişnuiţi, cel puţin unii dintre noi. Impresia destul de neplăcută a unei intrigi încropite doar pentru a exploata ingrediente care au funcţionat cu succes în romane anterioare. Dar, fireşte, nu poţi să nu fii de acord cu ideea că e posibil ca o contemplare a frumosului să poată ajuta la vindecarea rănilor sufletului.
Din fericire, un roman tradus de Daniel Nicolescu excelent, adică în siajul traducerilor sale anterioare.
David Foenkinos - "Către frumuseţe". Traducere şi note de Daniel Nicolescu. Editura Humanitas fiction, colecţia Raftul Denisei. 228 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: O carte pe zi: "Trei femei", de Lisa Taddeo
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe