- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (31.08.2021, 08:17)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Cine a ucis-o pe Bambi? ” de Monika Fagerholm
„Un roman complex, caracterizat de o furie surdă. Avem de-a face cu o scriitoare extraordinară, care ştie să genereze o asemenea dezlănţuire lingvistică”. (Dagens Nyheter)
Urmărește
144 afișări
O carte pe zi: „Cine a ucis-o pe Bambi? ” de Monika Fagerholm
În mod cert, foarte puţini dintre cititorii acestei rubrici ştiu cine este Monika Fagerholm, încât socotim necesar să spunem: este o prozatoare de limbă suedeză din Finlanda, s-a născut în 1961 la Helsinki, a făcut studii de literatură şi psihologie la Universitatea din capitala Finlandei, iar în 1987, când a absolvit facultatea, a debutat ca scriitoare cu un volum de proză scurtă. A publicat apoi mai multe romane, a obţinut o mulţime de premii, între care Marele Premiu al Asociaţiei Suedeze de Literatură, Premiul Nordic al Academiei Suedeze. Iar romanul de faţă, apărut în 2019, a fost răsplătit cu premiile Tollander, Stina Aronson şi, în 2020, cu Premiul Selma Lagerlöf şi Nordic Council Literature Prize.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Semnalăm un roman care aminteşte, cel puţin autorului acestor rânduri, de sintagma „viaţa bate filmul” transformată din nou în film.
Scriu editorii români: „Cine a ucis-o pe Bambi? este un roman despre iubire, vinovăţie şi prietenie, plasat în decorul unui cartier de vile de pe malul unui lac nordic, într-o comunitate prosperă, unde secretele sînt muşamalizate şi uitate. Gusten Grippe, un tînăr agent imobiliar de succes, nu poate uita un fapt petrecut acolo în adolescenţa lui: un viol în grup comis asupra unei colege sechestrate în una dintre vilele de lângă Lacul Rece, viol la care a participat şi el. Marcat de vinovăţie, Gusten duce o existenţă monotonă şi pustie. Emmy, iubita care părea că îl va smulge din această stare, îl părăseşte şi se căsătoreşte cu un bărbat de două ori mai în vârstă decât ea. În plus, unul dintre membrii vechii găşti a lui Gusten, devenit producător de film, îl anunţă că plănuieşte să facă un film despre acel viol: Cine a ucis-o pe Bambi?. Din acel moment, Gusten rememorează şi retrăieşte intens întreaga poveste, cu toate implicaţiile ei. Amintirile lui, reproduse în fluxuri alternante cu prezentul, refac istoria acelui eveniment marcant pentru toţi cei implicaţi, copii şi părinţi laolaltă. Dar tema esenţială care circumscrie romanul este cea a dispariţiei inocenţei într-o lume aparent lipsită de griji”.
Evident, povestea e mai complicată, are loc un proces cu o sentinţă pentru sechestrare şi agresiune în care este condamnt un singur om şi încă cu eliberare condiţionate după şase luni.
„Atmosfera fantastică şi de basm se împleteşte cu abominabilul într-o poveste în care Monika Fagerholm ne arată cât de distructiv poate fi, atât pentru individ, cât şi pentru comunitate, să se retragă în amărăciune şi durere”. (Svenska YLE)
„Cine a ucis-o pe Bambi? este un roman mitologic şi exploziv... E o descriere încrâncenată, inflamată şi percutantă a ratării tinerilor din pătura de sus a clasei de mijloc... Textul lui Fagerholm include numeroase referinţe culturale – nu în ultimul rând muzicale – şi în scrisul ei se simte o energie ce străbate întreaga carte într-o curgere când potolită, când năvalnică”. (Kristeligt Dagblad)
Monika Fagerholm – Cine a ucis-o pe Bambi? Traducere din limba suedeză de Gabriella Eftimie. Editura Polirom. 252 pag.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe