O carte pe zi: „Copiii frasinului şi ai ulmului. O istorie a vikingilor” de Neil Price

Declarată în 2020 Cartea de Istorie a Anului de Times & Sunday Times Marea Britanie; inclusă în selecţiile New Yorker şi History Today „Cele mai bune cărţi de citit în 2020”.

Urmărește
136 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Copiii frasinului şi ai ulmului. O istorie a vikingilor” de Neil Price

O carte pe zi: „Copiii frasinului şi ai ulmului. O istorie a vikingilor” de Neil Price

Neil Stuppel Price este un arheolog englez specializat în studiul epocii viking-scandinavie şi în arheologia şamanismului. În prezent, este profesor la Departamentul de Arheologie şi Istorie Antică de la Universitatea Uppsala, Suedia. S-a născut în 1965 şi a publicat câteva cărţi pe temele amintite. Cartea de faţă a fost pregătită în cadrul unui proiect de cercetare „Fenmenul vikingilor” care se desfăşoarîă la Universitatea Uppsala în perioada 2016-2025.

De unde porneşte titlul acestei cărţi? „Povestea zeilor care modelează primii oamnei din cioturi pe ţărmurile oceanului lumii are rădăcini care pătrund foarte adânc în mitologia nordică. Lăsând la o parte confuzia înfricoşătoare cu privire la idnetitatea lor a acelora care i-au întâlnit, în mintea vikingilor nu a existat niciodată nicio îndoială: ei erau copiii Frasinului, copiii Ulmului”.

Scriu editorii: „Neil Price ne invită într-o călătorie printre poveşti, atestări şi descoperiri arheologice, pe meandrele unei analize culturale, sociale şi politice. Ţinând cont de dovezile incomplete, îmbinând istoria consacrată şi cea netradiţională, autorul introduce cititorul în literatura nordică veche şi încurajează cu entuziasm lectura acesteia, oferind comentarii (cu elemente speculative şi controversate) legate de lumea pre-vikingilor, vikingilor şi a diasporei, atât în jurul Mării Nordului, cât şi dincolo de ea”.

Textul este împărţit în trei secţiuni principale, urmând o direcţie aproximativ cronologică. Prima secţiune este trasată începând cu declinul Imperiului Roman de Apus. Secţiunea a doua merge înapoi la începutul anilor 700 pentru a căuta evoluţiile sociopolitice majore şi factorii demografici care s-au combinat încet pentru a declaşna fenomenul vkingilor în sine. Secţiunea a treia mută povestea la începutul secolului al XI-lea, pe când fenomenul vikingilor s-a diversificat în întreaga lume nordică.

„Această carte a început cu cioturi pe ţărm, când primul cuplu uman a păşit pe nisip, începutul tuturor. Se va încheia cu bătălia finală şi sfârşitul cosmosului, apocalipsa nordică: Ragnarök. Lupii vor înghiţi soarele şi luna, stelele albe încinse se vor scufunda în mare şi vor învălui lumea în abur, puterile nopţii se vor revărsa printr-o gaură din cer, iar zeii vor mărşălui în război pentru ultima oară. Avem însă cale lungă de bătut până atunci”.

„Copiii Frasinului şi ai Ulmului. O istorie a vikingilor de Neil Price este o relatare cuprinzătoare şi captivantă a Epocii vikingilor. Fără a se eschiva niciun moment de faptele violente ale vikingilor, Price are talentul de a înţelege detalii prozaice, astfel încât spune o poveste îndrăzneaţă a unei societăţi total diferită de a noastră”. (Jóhanna Katrín Friðriksdóttir, History Today)

Neil Price – Copiii frasinului şi ai ulmului. O istorie a vikingilor. Traducere din limba engleză de Sigrid Crasnean. Editura Lebăda neagră. 509 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici