O carte pe zi: „Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc” de Bill Bryson

„O carte extraordinară, care îşi propune să facă pentru corpul uman ceea ce „Despre toate, pe scurt” a făcut pentru ştiinţă. Reţeta supremă pentru viaţă”.

Urmărește
355 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc” de Bill Bryson

O carte pe zi: „Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc” de Bill Bryson

S-au scris enorm de multe cărţi despre corpul uman, din toate unghiurile posibile, dar niciuna, vă garantez, nu se compară cu cea a americanului Bill Bryson, jurnalist şi fost rector al Universităţii Durham din Marea Britanie. Bryson a scris foarte mult şi foarte multe cărţi i-au fost traduse şi în româneşte – numai la Editura Polirom au mai apărut „Acasă. O istorie a vieţii private”; „De cealaltă parte a lumii. Călătorind prin Australia”; „O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munţilor Apalaşi”; „De la Big Bang la ADN”; „Însemnări dintr o ţară mare. Visul american văzut de aproape” - şi încă altele.

Aproape toate informaţiile pe care Bryson le furnizează cititorului despre corpul uman sunt ştiute, dar ambalate astfel încât par cu totul noi. De pildă, în primul capitol, „Cum să construieşti o fiinţă umană”, pornind de la ideea că toate substanţele din care e alcătuit corpul uman pot fi cumpărate de la un magazin de bricolaj pentru o sumă modică, Bryson face o listă a acestor substanţe, a cantităţilor necesare, a numărului literalmente necuantificabil de operaţiuni pe care le realizează pe secundă corpul uman - şi mai are multe alte idei asemănătoare care captivează cititorul şi-l determină să citească o carte din care chiar află noutăţi ce i-ar fi stat la îndemână, dacă ar fi ştiut unde să caute.

Scriu editorii: „Ne petrecem întreaga viaţă în corpul nostru, dar ştim foarte puţine despre acesta. Bill Bryson ne invită într-o călătorie uluitoare prin organism, dezvăluindu-ne cum funcţionează, remarcabila sa capacitate de a se vindeca, precum şi ce anume poate merge prost uneori. Dar, pentru el, a scrie despre corpul uman înseamnă şi a ne împărtăşi poveştile celor care au schimbat istoria medicinei, fie ei doctori geniali sau oameni de ştiinţă nebuni, bolnavi celebri sau pacienţi necunoscuţi. O continuare fascinantă a cărţii „Despre toate, pe scurt”, care ne arată ce alcătuire unică de mecanisme extraordinare este corpul şi că suntem mult mai complecşi decât am bănuit vreodată”.

Capitolele cărţii: Cum să construieşti o fiinţă umană; Exteriorul: pielea şi părul; Creierul; Inima şi sângele; Departamentul de chimie; În sala de disecţie: scheletul; Sistemul imunitar; Hrana cea de toate zilele; Somnul; Când lucrurile merg prost: bolile; Când lucrurile merg foarte prost: cancerul; Sfârşitul.

„O carte extraordinară, care îşi propune să facă pentru corpul uman ceea ce „Despre toate, pe scurt” a făcut pentru ştiinţă. Reţeta supremă pentru viaţă”. (The Guardian)

Bill Bryson - Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc. Traducere de Andreea Rosemarie Lutic. Ilustraţii de Neil Gower. Editura Polirom, colecţia Hexagon. 460 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici