O carte pe zi: "Creierul Pentagonului", de Annie Jacobsen

"O relatare minuţios documentată despre o agenţie guvernamentală de mici dimensiuni, dar puternică, ale cărei cercetări militare afectează profund scena mondială" - Comitetul Premiului Pulitzer

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Creierul Pentagonului", de Annie Jacobsen

O carte pe zi: "Creierul Pentagonului", de Annie Jacobsen

Veţi descoperi, citind această carte, fapte care s-au petrecut şi se petrec în timpul vieţii dumneavoastră pe care nu le-aţi ştiut şi n-aveaţi cum să le ştiţi, cele mai multe fiind ultrasecrete. Veţi mai descoperi că multe din "fanteziile" romanelor science fiction sau ale filmelor de acest gen, care v-au dat frisoane, au fost sau sunt pe cale de a fi transpuse în realitate de organisme militare ultrascrete.

Undeva la Washington există DARPA - Agenţia de Proiecte de Cercetare Avansată în Domneniul Militar. A fost creată de Congresul american în 1958 şi a funcţionat ca organizaţia centrală de cercetare şi dezvoltare a Deprtamentului Apărării, cu un buget de aproximativ 3 miliarde de dolari. Întâi în clădirea Pentagonului, apoi într-o clădire specială. Minţile cele mai strălucite din domeniul cercetărilor au fost aduse aici, savanţi de renume, premiaţi Nobel, dar şi scenarişti care imaginau ce nu se imaginase până atunci. An de an se adună la DARPA proiecte peste proiecte. DARPA transformă viitorul în prezent. "Domeniul industriei, cel al sănătăţii publice, societatea şi cultura, toate se transformă graţie tehnologiei de pionierat introduse de DARPA. DARPA creeaă, domină şi atunci când este trimisă pe câmpul de luptă, distruge".

Veţi găsi în această carte informaţii în premieră. Annie Jacobsen, autoarea (care este şi autoarea bestsellerurilor "Zona 51" şi "Operation Paperclip"), a intervievat, pe parcursul documentării facute pentru lucrarea de faţă, 71 de persoane, afiliate individual la DARPA, pornind de la primele zile ale agenţiei. Lista include consilieri ştiinţifici ai unor foşti preşedinţi americani, savanţi şi manageri de proiecte DRAPA, membri ai grupului ezoteric şi extrem de secret Iason, ofiţeri de armată, un laureat Nobel şi un general de patru stele. În timpul interviului cu aceşti oameni, a auzit poveşti despre depăşirea hotarelor ştiinţei în numele siguranţei naţionale, despre războiul climatic, despre experimentele de ştiinţe sociale şi despre jocuri de război. Prin mandatul său, DARPA desfăşoară în secret proiectede pionierat în domeniul ştiinţei cu aplicaţii militare. Programele la care savanţii DARPA lucrează sunt cu zece, până la douăzeci de nai înaintea tehnologiei accesibile public. "Lumea trăieşte viitorul datorită DARPA".

"Dar oare e înţelept să lăsăm DARPA să decidă ce ne aşteaptă?". "Cartea se încheie cu savanţii de la Pentagon care lucrează la sisteme de armament auttonome şi cu savanţi dinafara Pentagonului căutând să răspândească ideea că aceste sisteme de armament sunt, indubitabil, maşinării diabolice, că roboţii de tip vânător-ucigaş dotaţi cu inteligenţă artificială pot şi îşi vor depăşi în inteligenţă creatprii umani şi că împotriva unor astfel de roboţi nu va exista nicio apărare".

Annie Jacobsen - "Creierul Pentagonului. O istorie necenzurată a DARPA, Agenţia de Cercetare Militară ultrasecretă a Statelor Unite". Traducere din limba engleză de Gabriel Tudor. Editura Litera, colecţia Kronika. 570 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici