O carte pe zi. ”Cu preţul vieţii,” de Max Eisen

Urmărește
447 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. ”Cu preţul vieţii,” de Max Eisen

O poveste despre suferinţele unui băiat aflat într-un moment teribil, într-un loc teribil, Auschwitz.

”Dintre toate experienţele mele din camera preparatorie, cea mai şocantă a fost aceea când oamenii din SS au mutat pacienţii din salonul de sus în camera de gazare de la Birkenau şi au revenit, două ore mai târziu, cu buzunarele pline de dinţi înveliţi în cârpe însângerate. Pentru că aveam acces la instrumentele medicale, mi s-a ordonat să scot coroanele şi cămăşile de aur de pe dinţii aceia. În timp ce lucram, nu mă puteam împiedica să nu mă gândesc că, doar cu puţină vreme în urmă, posesorii acelor dinţi fuseseră în viaţă. Iar acum erau doar o grămadă de cenuşă. Scoaterea coroanelor şi a cămăşilor de aur m-a traumatizat profund: simţeam că, într-un fel mărunt, participam şi eu la profanarea rămăşiţelor lor. Mă întrebam câţi oameni din SS se îmbogăţiseră din prădarea rămăşiţelor sutelor de mii de victime.”

Sau:

„Câteva zile mai târziu, m-am trezit în miros de carne gătită, un miros care mă ameţea cu totul în starea mea de degradare. Câţiva deţinuţi stăteau în jurul unui cuptor mic şi priveau o oală cum fierbe. Nu-mi puteam imagina de unde făcuseră rost de carne, dar când m-am târât spre latrină, unde erau îngrămădite cadavrele, am observat că unele aveau bucăţi lipsă din fese. Aşa am înţeles ce fel de carne se gătea în oală. Oamenii disperaţi fac lucruri disperate pentru a supravieţui. M-am târât înapoi în patul meu, cu speranţa că n-aveam să fiu următorul lor prânz.”

Sunt foarte mici fragmente din cartea despre experienţele prin care a trecut Tibor „Max” Eisen, evreu născut la Moldava, în Cehoslovacia, regiune anexată Ungariei şi care, împreună cu familia şi mulţi alţi evrei a fost dus în primăvara lui 1944 la Auschwitz Birkenau. A suferit şi a fost martorul unor cruzimi de neînchipuit. Eisen a supravieţuit lagărului, a ajuns apoi în Canada, a început o afacere, şi-a format o familie, are copii, nepoţi şi strănepoţi. După decenii, a scris această carte.

Scriu editorii: „În tradiţia romanelor Noaptea, al lui Elie Wiesel, şi Supravieţuire la Auschwitz, al lui Primo Levi, romanul de memorii al supravieţuitorului canadian al Holocaustului, Max Eisen, bestseller mondial, ne dezvăluie cu claritate şi sinceritate hotărârea nestrămutată a autorului de a supravieţui unor situaţii imposibile şi de a face cunoscute în faţa lumii ororile de la Auschwitz. Umanitatea şi generozitatea lui
strălucesc în aceste pagini de mare forţă – amintirile personale ajung
la suprafaţă pe măsură ce povesteşte despre cruzimea gardienilor SS, dar
şi despre bunătatea şi eroismul zilnic al colegilor săi prizonieri, cu
toţii victime ale unui sistem creat pentru degradare, dezumanizare şi,
în cele din urmă, moarte.

Max Eisen, supravieţuitor al Holocaustului, se alătură grupului curajos ce s-a lăsat târât printre cotloanele unor amintirii de groază pentru a ne reaminti cât de mult a putut omenirea să se degradeze şi cât de puţin efort a fost nevoie pentru a înrobi mintea unora şi pentru a-i mâna împotriva propriilor semeni pentru nişte credinţe absurde.”

Max Eisen – Cu preţul vieţii. O poveste despre curaj şi supravieţuire la Auschwitz. Editura RAO. 282 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici