O carte pe zi: „Darul Ioanei” de Stelian Ţurlea

„Ţurlea (...) cunoaşte şi detectează acea sumbră perversitate a tiraniei, când . Nu avem azi prea mulţi romancieri de o asemenea competenţă”. (Radu Cosaşu)

Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Darul Ioanei” de Stelian Ţurlea

O carte pe zi: „Darul Ioanei” de Stelian Ţurlea

Editura Integral a publicat o nouă ediţie a romanului „Darul Ioanei” de Stelian Ţurlea. Scris în 1975-1976, dar respins de cenzură şi publicat abia în 2006, Darul Ioanei poate fi citit ca un roman de dragoste, un roman politic, o evocare a unei societăţi dispărute sau toate la un loc. Bucureştii anilor ’60 ’70, în care totul se menţine la suprafaţă, iar dedesubt e un gol imens, în care puterea socialului îşi pune amprenta asupra unui om, făcându-l să fie altminteri decât ar vrea.

Iubiri chinuite, sindrofii triste, activişti volubili şi şedinţe de partid incriminatoare şi interminabile, iluzii că se poate scăpa din pânza abil ţesută de regimul comunist.

Pe acest fundal, un bărbat e incapabil să-şi urmeze iubirea; dar primeşte în schimb un dar, înfrângerea - un om complet trebuie să ştie şi gustul înfrângerii. „N-ai pierdut niciodată – îi spune unul dintre personaje. După un timp ai să ajungi – nu, ai fi ajuns, acum n-o să mai fie aşa – să crezi că orice vrei, poţi. Nu e adevărat, e absurd, imposibil, o aberaţie. Nu orice vrei se poate. Te alterai, înţelegi? N-ai cunoscut înfrângerea şi nu eşti un om complet. Vrei să scrii cărţi. Ca să poţi face asta, trebuie să ştii totul, cu propria ta minte şi cu simţirea ta, nu din auzite. (...) Părăsindu-te, femeia asta ţi-a făcut un bine, chiar un mare bine, pentru care ar trebui să-i fii recunoscător. Pentru că te-a trezit la realitate, ţi-a deschis mintea, te-a adus cu picioarele pe pământ, te-a făcut om complet. Un om complet trebuie să ştie şi gustul înfrângerii”.

„Complicata poveste de dragoste a celor doi – scrie criticul literar Alex. Ştefănescu -, pitorescul personajelor secundare (cele mai multe – din lumea presei) aduse succesiv în prim-plan, subtilitatea analizelor psihologice, autenticitatea situaţiilor descrise – totul face ca romanul să se citească integral, cu interes, şi nu pe sărite, dintr-o curiozitate capricioasă, aşa cum se citesc romanele multor autori de azi. Stelian Ţurlea este, prin formaţie şi sensibilitate, un autor din vremea noastră, care scrie însă atrăgător, ca autorii de altădată”.

„Autorul îşi construieşte în mod elaborat proza, cu aerul că nu o face: schimbă mereu planurile, modifică perspectiva, unghiul narativ, dând câtorva eroi posibilitatea de a se exprima liber, neîngrădit şi nemediat. Juxtapunerea acestor confesiuni paralele sau, mai exact spus, relaţionarea lor mai vizibilă ori mai discretă oferă, la final, cheia simbolică a cărţii”. (Daniel Cristea Enache)

Stelian Ţurlea este autor a treizeci şi trei de romane, un volum de povestiri, unul de memorii (sau literatură non-ficţională), douăsprezece cărţi de publicistică, zece cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şapte albume. A primit mai multe premii pentru literatură şi activitatea jurnalistică.

Stelian Ţurlea – Darul Ioanei. Editura Integral, colecţia Nod. 459 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici