O carte pe zi: „Despre virtutea nerăbdării şi multe alte satire delicioase”, de Peter Biro

Peter Biro, născut la Oradea în 1956, este medic anestezist, profesor la Universitatea din Zürich.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Despre virtutea nerăbdării şi multe alte satire delicioase”, de Peter Biro

O carte pe zi: „Despre virtutea nerăbdării şi multe alte satire delicioase”, de Peter Biro

„Satirele lui Peter Biro, emigrant din România socialistă în anii ’70, iniţial în Germania, ulterior stabilit în Elveţia, ţară unde a avut o strălucită carieră de medic specialist şi de cadru didactic universitar, au fost publicate, probabil cele mai multe, în revista clujeană, ce apare on-line, Baabel.” (Marian Nencescu)

Câteva date despre autor, aflat la prima sa carte. Le spicuim din volumul însuşi: Peter Biro, născut la Oradea în 1956, este medic anestezist, profesor la Universitatea din Zürich. Fiind un globetrotter temerar, Biro poate fi considerat un cetăţean universal al planetei. Este ceva natural pentru el fiindcă se exprimă fluent în cinci limbi - dar numai atunci când are un cuvânt de spus. Personalitatea sa academică este binecunoscută in lumea ştiinţifică internaţională datorită numeroaselor articole şi tratatelor medi¬cale de specialitate, apărute de-a lungul carierei sale. Partea nevăzută şi neştiută a reputatului anestezist este înclinaţia sa de a scrie povestiri umo¬ristice şi trăznite. Nevoia de a scrie parodii, satire şi alte texte amuzante a compensat de-a lungul vremii tăcerea din timpul actului operator, din sala de operaţii. O mare parte dintre texte au văzut lumina tiparului virtual în revista clujeană online Baabel.ro, unde a reuşit să-şi creeze un grup de cititori interesaţi de stilul lui particular.

În ianuarie 2021 a fost lansată, pentru a fi savurată de un public larg, monografia „Zwechfeil unter Virenangriff” (Diafragmul sub asaltul viru-şilor). răfuiala literară a unui medic cu Coronavirusul.

Lucrarea este o poveste autobiografică, sentimental-umoristică, despre copilăria sa la Oradea şi emigrarea ulterioară într-o nouă lume. Cartea va fi publicată în limba germană în această toamnă sub titlul „Vom Taumeln zwischen den Kulturen” (O rătăcire intre culturi). O traducere în limba maghiară a acestei lucrări a fost publicată de Editura Holnap, Oradea 2021.

„Este. Aşadar – spune Marian Nencescu în prefaţă - încă un caz de medic convertit la literatură şi jurnalism, un hobby, am spune, dar care, practicat con¬secvent, se dovedeşte benefic pentru fenomenul publicistic actual, în primul rând, ca şi pentru păstrarea unui echilibru social, indirect. Asta pentru că domnul Biro are reale calităţi publicistice, textele sale îmbinând perfect stilul umoristic, parodia şi chiar utopia literară.

Alcătuită din trei cicluri tematice aparent distincte, cartea oferă o imagine complexă, nuanţară şi originală asupra unui fenomen, deopotrivă medical, dar şi geopolitic, am spune — pandemia de Covid—privit deopotrivă prin prisma personală, dar şi socială. Paradoxal, observaţiile domnului Biro nu intră neapărat în sfera medicală, do¬meniu ce părea să-i fie la îndemână, ci mai degrabă se încadrează în ceea ce s-ar numi utopia pandemicâ: amestec de teamă, emoţie şi nelinişte în faţa necunoscutului. Asta pentru că, mental, fiinţa umană nu se împacă cu fenomenele ce nu au aparent o explicaţie, căutând adevărul până in pânzele albe. Sub acest aspect, sub aparenţa unei ficţiuni literare, se ascunde o încăpăţânare acerbă de a desprinde, din fapte şi întâmplări mărunte, un adevăr ce nu se lasă descifrat. Privită astfel, cartea este un amplu reportaj de pandemie, deghizat sub aparenţa unor întâmplări mai mult sau mai puţin hazlii.”
Umor modern, de tip suprarealist.

Peter Biro - Despre virtutea nerăbdării şi multe alte satire delicioase. Traducere din limba germană de Hava Oren, Ruxandra Stănescu, Simona Fuchs şi autorul însuşi. Prefaţă de Marian Nencescu. Editura Integral, colecţia Nod. 313 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici