O carte pe zi: „Din cer au căzut trei mere” de Narine Abgarian

O carte pe zi: „Din cer au căzut trei mere” de Narine Abgarian. Un roman minunat, Premiul Iasnaia Poliana 2016. „Citiţi acest roman. Este balsam pentru suflet.“ exclama Ludmila Uliţkaia.

Urmărește
596 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Din cer au căzut trei mere” de Narine Abgarian

Narine Abgaraina este o necunoscută publicului român, dar o scriitoare remarcabilă. S-a născut în 1971 la Berd, în Armenia, într-o familie de intelectuali, bunicul patern fiind supravieţuitor al genocidului armean. A absolvit Universitatea Lingvistica de Stat din Erevan, din 1993 mutându-se la Moscova. S-a remarcat cu un blog pe care l-a ţinut mai mulţi ani.

Textele sale despre o fetiţă numită Maniunia au suscitat un mare interes, iar în 2010 a publicat prima carte pentru copii dedicată acestui personaj, pentru care, în 2011, i s-a decernat Premiul Naţional Manuscrisul Anului.

A publicat mult, cărţi pentru copii şi romane pentru adulţi. A cunoscut succesul internaţional odată cu traducerea în peste 20 de limbi a romanului pe care îl semnalăm astăzi. În 2015 i s-a acordat Premiul Literar Aleksandr Grin pentru contribuţia excepţională la dezvoltarea literaturii naţionale, iar în 2020 The Guardian a inclus-o pe lista celor mai buni şase autori contemporani europeni.

Un sat armean, într-un colţ pierdut de lume, peste care trec cataclisme, cutremure, războaie, oamenii se nsac şi mor, spun poveşti, supravieţuiesc şi-şi păstrează obiceiurile strămoşeşti.

Scriu editorii: „O lume în care personajele şi întâmplările conturează o realitate simbolică, extrasă din amănuntele vieţii de zi cu zi, o iubire târzie care salvează lumea, un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia şi misterul şi-au păstrat neatinse puterile. Cu o somptuoasă imaginaţie şi o atenţie deosebită pentru detaliile cele mai fine, Narine Abgarian construieşte un univers în care cititorul îşi doreşte să zăbovească mult după ce povestea s-a sfârşit.

În Maran, viaţa este suspendată între realitate şi basm, într-un timp care prinde contur încet-încet, luând dureros forma istoriei. Războiul şi dezastrele naturale au zdruncinat în nenumărate rânduri pacea fragilă a oamenilor. Anatolia, a cărei viaţă, nu mai puţin decât a celorlalţi, a fost marcată de suferinţă, moarte, luptă şi îndârjire, dar şi de evenimente providenţiale şi semne inexplicabile, este, la 58 de ani, cea mai tânără locuitoare a micii aşezări din vârf de munte. Şi crede că viaţa ei, ca şi a satului, se apropie de sfârşit, fără să ştie că va fi, de fapt, purtătoarea miracolului care va face totul să renască. Iar timpul este învins”.

„Am vrut să scriu o carte al cărei sfârşit să ofere speranţă – declara Narine Abgarian. Omenirea are mare nevoie de speranţă, de poveşti despre bine“.

Iată un exemplu de stil fermecător:

„Peste lumea minusculă a micii Voske se întindea o noapte de vară fără sfârşit şi îi spunea poveşti despre puterea sufletului omenesc, despre trădare şi generozitate, despre faptul că viaţa nu e altceva decât cercurile lăsate de picăturile de ploaie pe apă, unde fiecare eveniment e oglindirea celor ce au fost înainte, doar că nimeni nu trebuie să le ghicească, poate doar cei aleşi, care, apăruţi cândva pe lumea asta, nu se vor mai întoarce nici¬când, fiindcă îşi golesc cupa de prima dată, până la fund, dar acum nu despre asta e vorba, acum e vorba despre cum, cu exact un an şi o lună în urmă, vineri, imediat după amiază, când soarele, trecând de zenit, se rostogolea ceremonios spre marginea de apus a văii, Sevoianţ Anatolia s-a întins să moară, fără să ştie ce multe minuni o aşteptau, şi iată că acum aceste minuni au venit, şi respiră uşor şi blând, şi aşa să fie mult timp, şi aşa să fie mereu, şi noaptea o să facă vrăji, ocrotindu-i fericirea, şi va rostogoli în palmele-i răcoroase trei mere, pe care apoi, cum se spunea în poveştile maranenilor, le va arunca din cer pe pământ - unul pentru cine a văzut, unul pentru cine a povestit, iar al treilea pentru cine a ascultat şi a crezut în bine”.

Narine Abgarian – Din cer au căzut trei mere. Traducere de Luana Schidu. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 258 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici