„În urmă cu 140 de ani – scriu editorii -, gândindu-se cu nostalgie la vremea copilăriei, patiserul Louis Lefèvre-Utile şi-a propus să creeze un produs care să semene cu şervetul de masă cusut de bunica sa. Aşa a apărut biscuitul petit beurre, care prelua simbolurile timpului de pe acel şervet: cele patru <
Aşadar, istorii puţin ştiute despre biscuiţi, ciocolată, rahat, prăjituri diverse celebre.
Dar cartea cuprinde mult mai multe teme: istorii ale unor mâncăruri rafinate, orientale, fireşte, texte superbe despre puterea mirosurilor („cenuşăreasa simţurilor”), combinaţia lor şi seducţia, istoria socială şi mirosurile pierdute, recuperarea olfactivă, dezmăţul olfactiv din Europa de acum câteva secole, inclusiv din lumea românească. „Cunoaşterea noastră desprte trecut este săracă la capitolul miros. Deşi mirosurile ne modelează percepţia despre lume, infromaţiile noastre senzoriale sunt puţine.” Descrieri suprebe şi trimiteri la texte mai vechi şi mai noi care te fac să cercetezi în biblioteci cărţi peste care ai trecut neglijent sau le-ai uitat, în tumultul vieţii de zi cu zi.
Mai mult, aflăm că a fost lansat un proiect foarte ambiţios de cercetare istroică privind mirosul pe continentul european timp de cinci sute de ani, în care sunt implicaţi specialişti din diverse domenii: chimie, istorie, istoria artei, filologir, inteligenţă artificială. Se scanează texte vechi, for ule medicale, reţete de bucătărie pentru a se obţine informaţii elocvente.
O carte fermecătoare.
Aurora Liiceanu – Dinastii dulci. Editura Polirom. 190 pag.