O carte pe zi: "Dispariţia lui Stephanie Mailer", de Joël Dicker

"Dicker nu te scapă nicio clipă din mână, având grijă ca, în ciuda numeroaselor personaje şi a avalanşei de piste false, să nu pierzi niciodată firul poveştii. Cu toate că la fiecare cincizeci de pagini ai impresia că ai ghicit cine e făptaşul, finalul te ia complet prin surprindere".

Urmărește
156 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Dispariţia lui Stephanie Mailer", de Joël Dicker

O carte pe zi: "Dispariţia lui Stephanie Mailer", de Joël Dicker

În iulie 1994, în staţiunea balneară Orphea din statul New York se organizează un festival de teatru cu scopul acceptat de toţi locuitorii de a revigora aşezarea. Vor veni turişti şi iubitori de teatru de peste tot, hotelurile vor fi pline, la fel şi restaurantele, comercianţii şi administraţia vor fi încântaţi de banii care vor fi lăsaţi în oraş. Dar în seara deschiderii festivalului este ucis primarul şi familia lui, precum şi o tânără care făcea jogging în parcul din apropiere. Cei mai buni doi poliţişti anchetează cazul şi-l descoperă pe presupusul asasin care este ucis într-o ambuscadă. Douăzeci de ani mai târziu, când unul dintre cei doi poliţişti se pregăteşte să iasă la pensie, o tânără ziaristă, Stephanie Mailer, îl abordează spunându-i că în ancheta din 1994 comiseseră o mare eroare, identificând greşit asasinul şi nevăzând adevărul aflat în faţa lor. Ziarista fusese rugată să facă la rândul ei o anchetă şi se pregătea să scrie chiar un roman despre cele întâmplate cu douăzeci de ani mai devreme. N-apucă, pentru că e asasinată la rândul ei.

Urmează un roman cu o construcţie impecabilă, dens, complex, plin de suspens, cu nenumărate surprize, piste false şi o atmosferă încărcată, cu alte crime, luptă pentru putere, corupţie, şantaj, prostituţie, minciună, înşelătorii. Toate se desfăşoară în preajma şi în timpul unei noi ediţii a festivalului de teatru, unde ar urma să fie prezentată o piesă în care să fie pronunţat numele asasinului real din 1994. Fireşte, oficiali, presă şi un număr impresionant de simpli vizitatori invadează oraşul, iar cei doi poliţişti reiau dosarul închis în urmă cu două decenii.

"Dicker nu te scapă nicio clipă din mână, având grijă ca, în ciuda numeroaselor personaje şi a avalanşei de piste false, să nu pierzi niciodată firul poveştii. Cu toate că la fiecare cincizeci de pagini ai impresia că ai ghicit cine e făptaşul, finalul te ia complet prin surprindere" - Le Figaro Littéraire

Cum mai multe dintre personajele cărţii au veleităţi literare, Dicker se autoironizează: "În ordinea respectabilităţii genurilor – spune unul dintre personaje -, în frunte stă romanul de neînţeles, apoi cel intelectual, apoi cel istoric, apoi romanul pur şi simplu, şi abia după aceea, pe locul penultim, înaintea romanului cu dulcegării, se află romanul poliţist".

Joël Dicker s-a născut la Geneva în 1985, a studiat dreptul la Universitatea din Geneva, a obţinut Prix des Écrivains Genevois. Al doilea roman al său, "Adevărul despre cazul Harry Quebert", a primit Marele Premiu al Academiei Franceze, a fost publicat în peste 45 de ţări – inclusiv la noi, de aceeaşi Editură Trei.

Joël Dicker - "Dispariţia lui Stephanie Mailer". Editura Trei, colecţia Fiction Connection. Traducere din franceză de Doru Mareş. 684 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici