- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.01.2023, 09:19)
- Stelian Turlea
O carte pe zi: „Domnul Preşedinte” de Miguel Ángel Asturias
„Domnul Preşedinte” este unul dintre cele mai bune romane despre dictatură scrise vreodată, iar scriitorul guatemalez se alături marilor Roa Bastos, Garcia Márquez şi Mario Vargas Llosa.
Urmărește
218 afișări
O carte pe zi: „Domnul Preşedinte” de Miguel Ángel Asturias
Iar acesta din urmă scria: „Ceea ce e cu adevărat frumos şi transformă această carte demonică, plină de episoade atroce, într-o operă de artă autentică este structura sa formală şi, mai ales, limbajul.”
„Cine n-are lacăt să-şi pună la gură, o să aibă cătuşe!” Sentinţa aceasta, apărută spre sfârşitul romanului pe care îl semnalăm acum, mi-a rămas în minte de la prima lectură, cu decenii în urmă, şi cred că este revelatorie pentru carte.
Miguel Ángel Asturias (1899–1974) a fost diplomat, romancier, poet şi dramaturg, a început acest roman pe când era student la drept (1920) şi terminat în 1933, dar publicat abia în 1946. Este cea mai cunoscută operă a sa, a fost adaptată cinematografic, jucată pe scena teatrelor şi tradusă în principalele limbi internaţionale. Asturias este unul dintre primii scriitori care utilizează tehnica realismului magic. În 1967 a primit Premiul Nobel pentru Literatură. A murit la Madrid, pe 9 iunie 1974, dar rămăşiţele sale se află la Paris, în cimitirul Père Lachaise.
Un roman despre dictatură, unul dintre primele de acest fel din bogata literaturî latino-americană. „În personajul <<Domnului Preşedinte>> - scriu editorii -, căruia nu i se dă un nume, descoperim trăsături ale mai multor dictatori sud-americani, iar guvernul pe care îl conduce este oglinda în care se poate recunoaşte, mai mult sau mai puţin, orice regim totalitar, cu toate efectele sale asupra societăţii şi a individului. Limbajul surprinzător, cu valenţe poetice, scenele în care se fac simţite seminţele realismului magic, personajele viu conturate, umorul fin şi, nu în ultimul rând, suspansul fac din acest roman o lectură pasionantă.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Deşi punctul de plecare este reprezentat de îndelungata dictatură a lui Manuel Estrada Cabrera, care începe în 1898 şi durează până în 1920, majoritatea exegeţilor au ignorat aproape complet nivelul istoric al acestei cărţi. Romanul este un fel de cronică a epocii acelui preşedinte, o perioadă marcată de teroare, abuzuri şi cruzimi, definită în primul rând de sentimentul de frică. Fiecare personaj implicat în acţiune se teme, iar preşedintele devine prizonierul propriului sistem opresiv. Dictatorul deţine puterea pentru că aceasta i-a fost încredinţată la un moment dat de către un grup influent, în principal pentru ca privilegiile respectivului grup să fie menţinute în noua orânduire politică. Ştim, peste tot într-o dictatură se întâmplă aidoma, doar că Asturias a fost printre primii au descris literar cruda realitate. Cum sublinia un exeget, „spaima, odată dezlănţuită, va ajunge să domine chiar universul personal al preşedintelui, astfel încât el, cu toate că are impresia că e atotstăpânitor, va fi supus permanentei spaime de complot, de revoltă, de trădare, de lovitură de stat, de atentat. Spaima îl conduce şi pe el; deci, nicidecum nu mai conduce el însuşi. Asturias pune în paralel teroarea de care sunt stăpâniţi oamenii simpli şi spaimele preşedintelui – cu nimic mai prejos. Ironia tocmai aici este, iar forţa romanului constă şi în capacitatea scriitorului de a reda adecvat această realitate.”
Miguel Ángel Asturias – Domnul Preşedinte. Traducere din limba spaniolă şi note de Ioana-Gabriela Dumitrescu. Editura Curtea Veche, colecţia Byblos. 370 pag.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe