O carte pe zi: „Enigma Pacepa”, de Stefano Romei

„Cititorul va retrăi una dintre marile poveşti de spionaj şi contraspionaj ale României comunizate şi la finalul acestor pagini, cu siguranţă va şti mai multe despre acest alambicat caz Pacepa.” (Adrian Cioroianu)

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Enigma Pacepa”, de Stefano Romei

O carte pe zi: „Enigma Pacepa”, de Stefano Romei

Stefano Romei este un istoric, scriitor şi analist din Florenţa. Analizează perioada post-Pacepa, una caracterizată de o accentuată decădere a societăţii româneşti, de la agonia lentă şi progresivă a regimului comunist până la izbucnirea revoluţionară din 1989.

„Dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa, la 29 iulie 1978, când Ambasada României din Germania de Vest a anunţat poliţia despre dispariţia sa, a fost una dintre cele mai senzaţionale operaţiuni desfăşurate în timpul Războiului Rece. Pacepa a fost, de fapt, ofiţerul de informaţii de cel mai înalt rang din Blocul Estic care a dezertat într-o ţară occidentală.”

Generalul Ion Mihai Pacepa (1928 – 2021) a fost cel mai înalt demnitar comunist (nu numai român) care a defectat în Occident în timpul comunismului. Se întâmpla în iulie 1978. A provocat mari tulburări la Bucureşti, Ceauşescu a fost extrem de furios. Ion Mihai Pacepa era şeful Securităţii Române. În scurtă vreme a scris şi publicat o carte care desfiinţa regimul, „Orizonturi roşii”, carte care a fost amplu difuzată într-un serial la postul de radio „Europa liberă”. După 1989 a fost tradusă şi publicată în numeroase ediţii.

S-au scris multe studii despre Pacepa şi acţiunea lui, interpretată sub diferite unghiuri. A fost cumva Pacepa spion sovietic şi i-a păcălit şi pe americani? Ce l-a determinat să fugă în Occident, renunţă la imensele privilegii pe care le avea în raport cu oricare dintre concetăţenii săi? Ce temeri l-au determinat să acţioneze? Cea mai recentă scriere pe această temă este cartea pe care o semnalăm astăzi, rod al unei minunţioase cercetări în arhivele Departamentului de Stat şi ale altor instituţii americane, dar recurgând şi la documente Wikileaks. Perioada post Pacepa a fost caracterizată de un deceniu de decădere a societăţii româneşti.

 

Stefano Romei – Enigma Pacepa. Un dosar inedit despre România în timpul Războiului Rece. Prefaţă de Adrian Cioroianu. Traducere din italiană după manuscris de Steliana Croicu. Editura Curtea veche. 191 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici