O carte pe zi: "Eretica. Pledoarie pentru o reformă musulmană", de Ayaan Hirsi Ali

"Argumentele mele nu pledează pentru nimic altceva decât pentru o Reformare Musulmană. Consider că fără o modificare fundamentală a unora dintre conceptele esenţiale ale Islamului, nu vom rezolva problema arzătoare şi extinsă la nivel global a violenţei politice declanşate în numele religiei".

Urmărește
344 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Eretica. Pledoarie pentru o reformă musulmană", de Ayaan Hirsi Ali

O carte pe zi: "Eretica. Pledoarie pentru o reformă musulmană", de Ayaan Hirsi Ali

Ayaan Hirsi Ali este o activistă americano-olandeză foarte cunoscută în lume, feministă, scriitoare şi fostă om politic. S-a născut în Somalia în 1969. S-a făcut cunsocută mai ales penttru criticarea Islamului şi ca avocat a autodeterminării femeilor musulmane, militând împotriva căsătoriilor forţate, a violenţei în familiei, a mutilărilor genitale feminine. Este fondatoarea unei organizaţii pentru apărarea drepturilor femeilor, AHA Foundation. În 2005, revista Time a numit-o drept unul dintre cei 100 cei mai influenţi oameni din lume. A primit multe premii pentru activitatea sa. A emigrat în Statele Unite şi a devenit cetăţean american în 2013. A publicat mai multe cărţi, iar cea de faţă, din 2015, a stîrnit un val de discuţii.

Este cartea în care Ayaan Hirsi Ali propune cinci teze pentru reformarea islamică, ca singura modalitate de a pune capăt ororilor terorismului, războiului sectar şi oprimării femeilor şi a minorităţilor. Ali mai susţine că musulmanii trebuie să-şi reevalueze concepţiile despre sex, bani şi violenţă.

"De mai bine de treisprezece ani, nu am găsit decât un simplu argument ca răspuns la astfel de acte de terorism. Argumentul meu este să nu insistăm, aşa cum fac în mod obişnuit liderii noştri, că actele violente ale islamiştilor radicali pot fi separate de idealurile religioase ce le inspiră. În schimb, trebuie să recunoaştem că aceştia sunt conduşi de o ideologie politică, o ideologie inculcată în Islamul însuşi, în cartea sfântă a Coranului, precum şi în viaţa şi învăţăturile profetului Mahomed, conţinute în Hadith. Permiteţi-mi să-mi exprim punctul de vedere în termenii cei mai simpli posibil: Islamul nu este o religie a păcii. Pentru exprimarea ideii că violenţa islamică nu este înrădăcinată în condiţiile sociale, economice sau politice - sau chiar în eroarea teologică - ci mai degrabă în textele fundamentale ale Islamului în sine, am fost etichetată ca având un caracter bigot şi «islamofob». Am fost redusă la tăcere, evitată şi ihiosită. De fapt, am fost acuzată ca fiind eretică, nu doar de către musulmani - pentru care eu sunt deja considerată apostată - ci şi de unii liberali occidentali, ale căror sensibilităţi multiculturale se simt jignite de astfel de declaraţii «lipsite de sensibilitate».

Declaraţiile mele de nezdruncinat pe această temă au provocat acuzaţii şi atacuri atât de vehemente, încât aproape că te fac să crezi că eu sunt cea care a comis actul de violenţă. Căci astăzi pare că este o crimă să spui adevărul despre Islam. «Discursul plin de ură» («Hate speech») este termenul modem pentru erezie. Iar în situaţia actuală, orice îi face pe musulmani să se simtă inconfortabil este catalogat drept «ură». În aceste pagini, intenţia mea este să-i fac pe cei mai mulţi oameni - nu numai musulmani, ci şi susţinători occidentali ai Islamului - să se simtă inconfortabil. Nu voi face asta prin realizarea de desene tematice. Mai degrabă, intenţionez să provoc secole de ortodoxie religioasă prin intermediul unor idei şi argumente despre care sunt convinsă că vor fi catalogate drept eretice. Argumentele mele nu pledează pentru nimic altceva decât pentru o Reformare Musulmană. Consider că fără o modificare fundamentală a unora dintre conceptele esenţiale ale Islamului, nu vom rezolva problema arzătoare şi extinsă la nivel global a violenţei politice declanşate în numele religiei. Intenţionez să vorbesc liber, în speranţa că şi alţii vor găsi libertatea de a face acelaşi lucru. Permiteţi-mi să ilustrez oarecum, în mod anecdotic, motivele pentru care eu cred că această carte este necesară".

O carte densă în idei, care dă de gândit.

Ayaan Hirsi Ali - "Eretica. Pledoarie pentru o reformă musulmană". Traducere din limba engleză de Maria Dobrinoiu. Editura RAO. 256 pag.

Taguri:
ayaan hirsi ali,
rao,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici