O carte pe zi: „Familia Cartier. Neştiuta poveste din spatele imperiului de bijuterii”

Când se pronunţă numele Cartier, gândurile zboară, fireşte, la bijuterii, ceasuri şi alte obiecte de lux. Dar puţini sunt cei care vorbescdespre oamenii din spatele acestor creaţii, despre viaţa lor, greutăţileprin care au trecut, despre iubirile şi prieteniile lor.

Urmărește
237 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Familia Cartier. Neştiuta poveste din spatele imperiului de bijuterii”

O carte pe zi: „Familia Cartier. Neştiuta poveste din spatele imperiului de bijuterii”

Cam toată lumea ştie ce înseamnă Cartier, conglomeratul de bunuri de lux, începând cu bijuteriile. A fost înfiinţat la Paris, în 1847, iar astăzi operează în mai mult de 200 de magazine în 125 de ţări. E considerată cea mai prestigioasă firmă din domeniu din lume. . A avut relaţii cu toate casele regale importante ale lumii şi cu atât mai mult şi-a sporit prestigiul.

O istorie a familiei şi afacerii era în mod necesară.

A făcut-o Francesca Cartier Brickell, nepoata şefului „clanului”. Cu câţiva ani în urmă, se povesteşte, Jean-Jacques Cartier a împlinit 90 de ani şi a anunţat cu acel prilej că salvase o şampanie de colecţie. Nepoata lui, Francesca Cartier Brickell, s-a oferit să aducă sticla din pivniţă. În loc de şampanie, Francesca a găsit în schimb un geamantan vechi, plin de autocolante decolorate, din întreaga lume. Sute şi sute de scrisori, corespondenţa de generaţii a familiei Cartier, au scos la iveală strălucirea unei epoci trecute, când Regele Edward al II-lea, Marea Ducesă Vladimir a Rusiei, Coco Chanel, Regina Maria a României, Ducesa de Windsor, Elisabeth Taylor, Grace Kelly şi Regina Elisabeta a II-a se numărau printre clienţii Cartier. A scris cartea de faţă.

Francesca Cartier Brickell, absolventă a Universităţii Oxford, secţia de literatură engleză, este o descendentă directă a familiei Cartier. Stră-stră-străbunicul ei a fondat firma Cartier în anul 1847. Bunicul ei, Jean-Jacques Cartier, a fost ultimul din familie care a deţinut şi a condus o filială a acestei companii de bijuterii de renume mondial. Francesca a renunţat la o carieră în domeniul finanţelor pentru a se concentra asupra cercetării istoriei familiei sale. A petrecut peste un deceniu în căutarea poveştii adevărate din spatele Casei Cartier.

Scriu editorii: „Când se pronunţă numele Cartier, gândurile zboară, fireşte, la bijuterii, ceasuri şi alte obiecte de lux. Dar puţini sunt cei care vorbesc despre oamenii din spatele acestor creaţii, despre viaţa lor, greutăţile prin care au trecut, despre iubirile şi prieteniile lor. Şi nici despre imaginaţia sau eforturile lor.

Familia Cartier deschide această fereastră spre o lume magică şi umană, în acelaşi timp, iar povestea este spusă chiar de un membru al familiei - Francesca Cartier Brickell. Autoarea pictează cu dragoste şi grijă un portret al fiecăruia dintre cei care au avut un rol imens în fondarea, dezvoltarea şi evoluţia unei Case, unde toţi – angajaţi şi patroni – se simţeau ca într-o mare familie.”

Francesca Cartier Brickell - Familia Cartier. Neştiuta povste din spatele imperiului de bijuterii. Traducere de Elena Arhire. Editura RAO. 696 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici