O carte pe zi: „Fiica măcelarului” de Ianiv Iczkovits

Carte distinsă cu Premiul Agnon în 2016, Premiul Ramat Gan şi Premiul Fundaţiei Poporul Cărţii în 2017 şi cu Premiul Literar Wingate în 2021. Declarată de publicaţiile The Economist şi The Sunday Times drept una dintre cele mai bune cărţi traduse în engleză ale anului 2020.

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Fiica măcelarului” de Ianiv Iczkovits

O carte pe zi: „Fiica măcelarului” de Ianiv Iczkovits

Un roman-matrioşcă revelând multe poveşti în poveste, cu ecouri din literaturile idiş şi rusă, un tur de forţă plin de suspans şi răsturnări de situaţie.

Născut în 1975, Ianiv Iczkovits este un scriitor şi scenarist israelian, ai cărui bunici provin din Ungaria, Cehoslovacia şi România. A fost lector la Facultatea de Filozofie a Universităţii din Tel Aviv timp de opt ani, iar după obţinerea titlului de doctor la aceeaşi universitate a urmat studii postdoctorale la Universitatea Columbia. A publciat mai multe romane, dar cel pe care îl semnalăm astăzi i-a adus şi consacrarea internaţională.

Scriu editorii: „În vara toridă a anului 5654 – 1894, după calendarul iulian, tulburări de tot felul mătură cuprinsul întinsului Imperiu Rus, dar colonelul Piotr Novak, puternicul comandant al Ohranei din guberniile Grodno şi Minsk, ştie să recunoască fermentul adevăratelor revoluţii. În Zona de Rezidenţă, singurul teritoriu în care le e permis evreilor să locuiască, sunt însă alte îngrijorări, căci mulţi bărbaţi îşi lasă în urmă familiile; pe unii îi atrage die goldene medina – New Yorkul, pe alţii mirajul Palestinei, şi sunt şi dintre cei care se avântă nu tocmai departe, la Minsk sau la Kiev. Când Zvi-Meir Speismann pleacă de acasă, soţia lui, Mende, se aruncă în apele râului Iaselda, dar scapă cu viaţă. Fanny Keismann, sora ei mai mică, hotărăşte că hoinarul trebuie găsit şi obligat să semneze un act de divorţ. Şi fiindcă nimeni nu vrea să ia în serios o asemenea idee, porneşte ea însăşi la drum. Din acest punct, romanul Fiica măcelarului se construieşte asemenea unui basm învăluitor, plin de tensiune, iar eroina lui ad-hoc întreprinde o călătorie nemaigândită, o adevărată odisee feminină, în care, până la urmă, poate că duşmanul ei cel mai aprig va fi îmblânzit.”

„Acest roman strălucit, năvalnic, semnat de Yaniv Iczkovits se petrece în Rusia ţaristă la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar avem senzaţia că e semnificativ şi plin de înţelesuri şi pentru zilele noastre.“ — The Times Literary Supplement

Ianiv Iczkovits – Fiica măcelarului. Răzbunarea lui Mende Speismann de mâna surorii lui, Fanny. Traducere din limba engleză şi note de Ioana Petridean. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 491 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici