O carte pe zi: „Fiu de ticălos” de Sorj Chalandon

Noul roman al lui Sorj Cahalandon, finalist al Premiului Goncourty 2021, povesteşte cum un fiu descoperă istoria adevărată a unui tată mitoman, exact când are loc procesul lui Klaus Barbie, „măcelarul din Lyon” care a torturat personal evrei şi membri ai Rezistenţei franceze.

Urmărește
311 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Fiu de ticălos” de Sorj Chalandon

O carte pe zi: „Fiu de ticălos” de Sorj Chalandon

„Un roman important, venit într-un moment când adevărul nu mai este un fapt, ci o opinie“ — Le Figaro littéraire.

Un roman intens autobiografic, în care scriitorul descoperă adevărul despre tatăl său, care şi-a fabricat alte vieţi, pentru a o lumina pe a sa. Totul se întâmplă în 1987, când are loc procesul lui Klaus Barbie. Fiul descoperă că tatăl a fost condamnat pentru activităţile sale antifranceze, că la 17 ani a fost angajat în armata lui Petain, apoi în Legiunea tircoloră, o miliţie de extremă dreapta, apoi chiar în armata germană, şi abia mai târziu în Rezistenţă. Un tată ticălos care şi-a trădat fiul. Ticălosul este omul care şi-a aruncat fiul în viaţă ca într-o mare de noroi, fără repere, fără lumină, fără adevăr. Care a trecut prin război închizând toate porţile după ele, interogat de nazişti, bănuit de membrii rezistenţei, de mareicani, de judecători şi juraţi. Care a amestecat pistele, faptele, datele.

Scriu editorii: „Fiu de ticălos este o explorare a relaţiei tumultuoase a autorului cu tatăl său şi o meditaţie tulburătoare despre adevăr şi minciună, despre vinovăţie şi responsabilitate personală şi colectivă.

Fiul de ticălos este nimeni altul decât autorul cărţii. Reporter special însărcinat cu relatarea unor evenimente cruciale, Sorj Chalandon scrie acum un roman autobiografic, folosind deopotrivă condeiul obiectivităţii reportericeşti şi pe cel al confesiunii amare, cutremurate de descoperirea adevărului despre tatăl său. Din poveştile copilăriei aflase că acesta luptase în Rezistenţa franceză, dar, căpătând un târziu acces la arhive, coroborând documente până atunci clasificate, declaraţii de la martori, procese verbale de anchetă, concluzii ale investigatorilor oficiali, autorul-fiu-de-ticălos realizează că, de fapt, tatăl său avusese mai multe vieţi şi dusese mai multe războaie. Fusese colaboraţionist şi comunist, îl păzise pe însuşi Hitler în buncărul său berlinez şi dezertase, din motive obscure, din cinci tabere diferite. Sau că era posibil să fi fost şi să fi făcut toate acestea. Pentru că poveştile lui prezente, amestecate cu confesiunile trecute şi cu înscrisurile din dosar, dezvăluie un personaj care de fapt fabulează permanent, care-şi visează vieţi paralele şi ajunge să creadă în ele, care minte cum respiră şi dincolo de momentul când nu mai poate respira. O Şeherezadă mereu vinovată, care îşi inventează biografii convenabile, doar ca să dea bine în ochii celorlalţi şi mai cu seamă în ai săi”.

O traducere care a întâmpinat, în mod cert, multe probleme, depăşite cu brio de Daniel Nicolescu.

„O carte bună? Nu, mai mult decât atât, o carte rară, o carte a luptei, a dezgustului şi a... iubirii! Jurnalist excepţional, romancier copleşit de premii, Sorj Chalandon şi-a făcut timp să elaboreze o operă. Iar acest opus este superior tuturor poveştilor lui precedente”. — Challenges.

Sorj Chalandon – Fiu de ticălos. Traducere din limba franceză de Daniel Nicolescu. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 303 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici