O carte pe zi: „Gânduri despre secolul XX” de Tony Judt şi Timothy Snyder

„O carte remarcabilă din multe privinţe. Pregătirea şi angajamentul intelectual care se află în spatele acelui substantiv gânduri din titlu. Modul în care ideile prind viaţă prin interacţiunea dintre autori”

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Gânduri despre secolul XX” de Tony Judt şi Timothy Snyder

„Implicarea pasională în problemele politice controversate. Faptul că această carte a putut fi scrisă, având în vedere circumstanţele tragice care o înconjurau... Judt continuă să poarte cititorul într-o călătorie dezlănţuită prin curentele ideologice de gândire din secolul XX“ - The Los Angeles Times

„Când Tim Snyder m-a abordat prima dată, în decembrie 2008, pentru a-mi propune o serie de conversaţii, am fost sceptic. La trei luni după ce fusesem diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, nu eram sigur de planurile mele pentru viitor. Inte¬ţionam să încep să lucrez la o nouă carte: o istorie intelectuală şi culturală a gândirii sociale din secolul XX, la care mă gândeam de câţiva ani. Dar cercetarea care necesita făcută - ca să nu mai vorbim despre actul de scriere în sine - era deja ceva care se putea dovedi peste puterile mele. Cartea in sine exista deja în mintea mea şi, într-o măsură substanţială, în notiţele mele. Dar nu era clar dacă o voi finaliza vreodată.

Mai mult, însuşi conceptul unui astfel de schimb susţinut imi era necunoscut. La fel ca majoritatea scriitorilor publici, fu¬sesem intervievat de reprezentanţii mass-media - dar aproape întotdeauna cu referire la o carte pe care o publicasem sau la o problemă de afaceri publice. Propunerea profesorului Snyder a fost cu totul diferită. Ceea ce sugera el era o serie lungă de conversaţii înregistrate şi, în cele din urmă, transcrise, care să acopere o serie de teme care mi-au dominat activitatea de-a lungul anilor - inclusiv subiectul cărţii pe care intenţionam să o public.

Am discutat intens despre această idee o perioadă - şi am fost convins. în primul rând, tulburarea mea neurologică nu avea să dispară şi, dacă doream să continui să lucrez ca istoric, trebuia să învăţ să îmi „vorbesc" gândurile: scleroza laterală amiotrofică nu are nici un efect asupra minţii şi este in mare parte nedureroasâ, aşa că eşti liber să gândeşti. Dar paralizează membrele: scrisul devine în cel mai bun caz o activitate pe care o face altcineva. Se dictează.

Dar au existat şi alte motive pentru care am acceptat acest proiect”.

Rezultatul a fost cartea admirabilă pe care o semnalăm astăzi.

Yony Judt (1948-2010) a fost un istoric britanic-american, eseist şi profesor universitar specializat în istoria Europei.

„Unul dintre cei mai străluciţi istorici ai epocii noastre – scriu editorii -, Tony Judt dă viaţă secolului trecut în această istorie fără precedent şi originală. Structurată ca o serie de conversaţii intime între Judt şi prietenul şi colegul său istoric Timothy Snyder, Gânduri despre secolul XX prezintă triumfurile şi eşecurile celor mai proeminenţi intelectuali ai secolului XX şi ale ideilor lor, îndrumând cititorii prin dezbateri care ne-au definit lumea. Abordând problema cu o claritate şi o perspectivă fără precedent, Gânduri despre secolul XX este un tur de forţă: o analiză magistrală a vieţii gândirii şi a gândirii care ne conduce viaţa”.

„Genial până la final... Tony Judt era combativ şi avea o fineţe absolută în gândire chiar şi în pragul morţii... O lectură emoţionantă, care ne luminează şi ne provoacă“. Sunday Times

„Fanii vor găsi o mulţime de idei care să-i susţină în această codă amară despre o viaţă marcată de mari performanţe de scriere, de perspicacitate ştiinţifică şi de polemică contemporană... vitejia [lui Judt] este mereu prezentă, dar pe bună dreptate minimalizată. După cum observă domnul Snyder în introducerea sa, cartea este atât despre viaţa minţii, cât şi despre viaţa trăită conştient. Judt a fost un exemplu pentru ambele“. The Economist

Tony Judt şi Timothy Snyder – Gânduri despre secolul XX. Traducere din limba engleză de Alexandru Ţîrdea. Editura Litera, colecţia Kronika. 480 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici