- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.12.2019, 08:03)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: "Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte", de Matteo Strukul
Matteo Strukul îmbogăţeşte cu tuşe inedite portretul lui Giacomo Casanova, cel mai faimos seducător din istorie.
Urmărește
186 afișări
O carte pe zi: "Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte", de Matteo Strukul
De aproape 250 de ani personalitatea lui Giacomo Casanova fascinează, a fost prezentată în fel şi chip, cavaler, supirant, cuceitor de femei, intrigant, diavol, memoriile i-au fost tipărite în zeci de ediţii, prescurtate sau dimporivă adnotate, traduse în numeroase alte limbi, s-au scris cărţi de istorie şi romane. Cel mai recent este cel pe care îl semnalăm astăzi, apărut în original în 2018, încununat cu Premiul Emilio Salgari, dedicat literaturii de aventuri. Autorul adaugă la final o notă uriaşă cu o parte dintre cărţile care l-au avut ca erou pe Casanova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Autorul este Matteo Strukul, cel mai cunoscut autor italian de romane istorice, opera sa multipremiată fiind tradusă în peste 20 de limbi. S-a născut în 1973, la Padova, unde a studiat Dreptul; a obţinut titlul de doctor în Drept European la Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia. După cum declară el însuşi, trăieşte în mai multe locuri, împărţindu-şi timpul între Padova natală, Berlin şi Transilvania. A publicat până în prezent douăzeci de romane, două biografii muzicale, romane grafice, benzi desenate şi proză scurtă, lucrând de asemenea şi ca traducător. În anul 2009, împreună cu Matteo Righetto, a pus bazele mişcării literare SugarPulp, devenind curând şi directorul artistic al Festivalului SugarCon. Din 2015 este directorul artistic al Festivalului Chronicae, primul festival italian dedicat exclusiv romanului istoric.
„De prea multe ori în viaţă am plătit dublu ceea ce credeam a mi fi oferit din prietenie.“ Însă pentru dragoste Casanova a plătit o singură dată. Soarta lui şi a celei care i-a furat inima este hotărâtă într-un joc al intrigilor politice şi al hazardului ce se desfăşoară, pe rând, în luminile orbitoare ale unui palazzo somptuos, în clarobscurul unui canal cu gondole tremurându-i pe ape şi în bezna unei temniţe unde Inchizitorul Negru îşi aşteaptă victima.
„Combinând elementele romanului istoric şi de aventuri cu cele ale romanului libertin şi apelând la o documentare solidă pentru a susţine ficţiunea – scriu editorii români -, Matteo Strukul îmbogăţeşte cu tuşe inedite portretul lui Giacomo Casanova, cel mai faimos seducător din istorie. Eroul său este un iubitor al cărţilor şi teatrului, un călător, un alchimist, o figură extrem de complexă şi de interesantă.”„Casanova – preciza Strukul într-un interviu -, e adevărat, a fost protagonistul altor romane (…), dar lipsea o naraţiune modernă care să pună accentul pe un personaj ce merită să fie cunoscut. Casanova e un libertin, deci un seducător, dar şi un rebel, un outsider, cum se spune azi, şi un bărbat care făcea marketing pentru el însuşi.“
Tot editorii sugerează succint acţiunea: În 1775, proaspăt întors la Veneţia, iubit şi urât deopotrivă de cetăţenii Serenissimei Republici, Giacomo Casanova o întâlneşte pe duplicitara contesă austriacă Margarethe von Steinberg, care-i propune s-o cucerească pe tânăra şi virtuoasa Francesca, fiica nobilului Niccolò Erizzo. Crezându-se infailibil, seducătorul acceptă, ştiind că îşi va afla răsplata în braţele senzualei contese. Dar inima lui rece se va dovedi vulnerabilă, iar pariul libertin ce anunţa un palpitant joc amoros maschează un complot politic. Când Casanova îşi dă seama, nu mai există cale de întoarcere.
Un roman plin de intrigi la nivel înalt (între Asutria şi Veneţia), şi intrigi nenumărate la nivelul personajelor, de trădări, iubiri mai mult sau mai puţin romantice, scene erotice explicite, suspans, acţiune trepidantă, întorsături deaşteptate ale acţiunii şi în care, până la urmă, eroul, Casanova, iese biruitor, ca în toate romanele de acest gen.
Cum e văzut Casanova de tânăra pe care o seduce: „Pentru prima oară, întâlnise un bărbat cu adevărat fermecător. Un funambul, un acrobat, un călător, un seducător înnăscut, un bărbat de acţiune, un cozeur strălucit: Giacomo Casanova era toate astea la un loc, ba chiar mai mult! E normal ca femeile să şi piardă minţile după el. Inegalabila lui frumuseţe era chiar ultima dintre calităţile sale. (…) Casanova era un rebel, e clar că Veneţia se temea de el. Era tot ce oraşul nu voia. O spusese chiar el: nu va ceda niciodată în faţa şantajului de a renunţa să mai fie el însuşi, mai ales pentru cine ştie ce avantaj de doi bani. Era atât de mult orgoliu în fraza aceea, încât înspăimânta. Acesta era adevărul: Veneţia se temea de Casanova, şi de aceea Inchizitorii de Stat, şi toţi spionii şi gărzile de cartier îl urmăreau. (…) Era cât se poate de clar ce mult se iubea pe sine însuşi, şi aerul acela al său de erou romantic putea să se dovedească a fi doar o faţadă de convenienţă. Şi totuşi, exista în el ceva decadent şi eroic în acelaşi timp, ceva care te orbea. Era ca şi cum în spatele ochilor săi de un albastru acvamarin se ascundea un foc, o foame de viaţă şi de emoţii care i ardea inima şi sufletul şi care ar fi făcut o să freamăte de viaţă, dacă i s ar fi dat măcar o posibilitate. De aceea îi era recunoscătoare lui Casanova: de când apăruse, se simţea vibrând de pasiune. Şi înţelesese că va lupta pentru a fi ea însăşi, fără să cedeze în faţa nici unui şantaj. Cu orice preţ.”
Matteo Strukul - "Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte". Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei.Traducere şi note de Gabriela Lungu. 299 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: O carte pe zi: ”Trenul lui Lenin. Călătoria care a schimbat cursul istoriei”, de Catherine Merridale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe