- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.04.2019, 09:24)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: "Homo sovieticus", de Alexandr Zinoviev. O radiografie satirică a sistemului totalitar sovietic
Cartea "Homo sovieticus", de Alexandr Zinoviev, este o radiografie satirică a sistemului totalitar sovietic şi a ajuns celebră în întreaga lume.
Urmărește
403 afișări
O carte pe zi: "Homo sovieticus", de Alexandr Zinoviev
"Ce aveţi cu Europa Occidentală? m-a întrebat un localnic. Şi aşa aveţi prea mult pământ. Defrişaţi-vă Siberia şi lăsaţi-ne în pace! - Am vrea s-o facem, am spus, însă pune-te în locul nostru. În Siberia e frig şi mocirlă, pustietatea e nesfârşită şi roiesc ţânţarii şi musculiţele. Pe când la voi e confort şi bogăţie, iar peisajele sunt minunate. Unde-i mai bine? Nu ne mai tot trimiteţi în Siberia, ne-am săturat până-n gât de ea. Noi aici venim, în Europa. Şi apoi, cu timpul, o să vă trimitem noi pe voi în Siberia".
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
-
Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
Homo sovieticus ("omul sovietic" în pseudo-latină) este un termen inventat de scriitorul sovietic şi sociolog Aleksandr Zinoviev, în cartea de faţă, apărută în 1981 (dar circula în samizdat încă din anii 70), şi se referă (sarcastic şi critic) la o categorie de persoane cu o stare de spirit specifică, create de guvernele din fosta Uniune Sovietică - şi, prin extindere, din fostul bloc estic comunist. Conotaţiile sunt în mod evident negative şi înfăţişa opusul a ceea ce societatea sovietică susţinea că a plămădit, adică opusul "omului nou".
Cartea, care este o radiografie satirică a sistemului totalitar sovietic, a ajuns celebră în întreaga lume. "Această carte se ocupă de Omul Sovietic - scria Zinoviev într-o minusculă prefaţă. El este bun om de tip nou. Îl vom prescurta prin HOMOCUS. Personal am o relaţie duplicitară cu această nouă creatură: îl iubesc şi îl dispretuiesc. Mă încântă şi mă îngrozeşte în acelaşi timp. Eu însumi sunt Homocus. În consecinţă sunt neiertător şi crud atunci când îl descriu. Judecaţi-ne, deoarece la rândul vostru veţi fi judecaţi de noi".
Aleksandr Zinoviev (1922 - 2006) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi sovietici, dar şi un personaj controversat. Logician de mare clasă, a scris romane şi eseuri cu mare impact. A fost profesor la Facultatea de filosofie a Universităţii din Moscova, autor al unor studii respectate de logică simbolică. S-a exilat la Munchen, la începutul anilor 80 şi a oferit unul dintre cele mai convingătoare diagnostice ale comunismului. Dar apoi a revenit în Rusia a devenit extrem de critic şi cu gorbaciovismul şi cu Boris Elţîn.
Scrisă la persoana întâi, cartea este o culegere de schiţe cu tâlc, în care adevăruri mari sunt spuse în cuvinte simple, aparent menite să stârnească râsul, dar care ascund, de fapt, adevăruri tragice - între Est şi Vest, între "sovietizaţi" şi "liberi" există o barieră de netrecut, care se bazează pe clişee şi perpetuează neînţelegeri. Mulţi s-au întrebat: De ce am mai citi azi o carte despre o realitate (aparent) desuetă? Pentru că, într-un limbaj curgător şi accesibil, Zinoviev ne oferă abil metode de înţelegere a unui nou tip uman - "Homo post-sovieticus", existent în toate ţările foste comuniste, prin urmare şi în România.
Traducătorul cărţii, Andi Ştefănescu, născut în 1949, a fost între 1971 şi 1980 actor la teatrele din Constanţa, Sibiu, şi la Teatrul Mic, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania din vara lui 1980. Între 1980 şi 1995 a fost crainic, redactor şi redactor-şef adjunct al Redacţiei Ştiri din Departamentul Românesc al postului de radio "Europa Liberă". La desfiinţarea "Europei Libere", Andi Ştefănescu s-a reîntors la teatru şi film şi s-a aşezat uneori şi la masa de scris (declara că Zinoviev l-a convins să scrie şi el). A scris câteva scenarii de film, o piesă de teatru şi un roman – "Dincolo de farmecul nopţii", publicat tot la Editura Vremea.
Alexandr Zinoviev - "Homo sovieticus". În româneşte de Andi Ştefănescu. Editura Vremea, colecţia Fapte, idei, documente. 255 pag.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe